Много майстори и производители на етерични масла обичайно са част от празничната атмосфера, която завладява Казанлък по това време на годината. Първите от тях поставиха своите шатри на "Улицата на занаятите" в центъра на града още в края на миналата седмица, а до кулминацията на Празника на розата, в края на седмицата, броят им ще се увеличи. Сувенири, керамика, накити, дрехи с народни шевици, и разбира се, най-разнообразни продукти с етерични масла са традиционните неща, които жителите и гостите на Града на розите могат да си закупят от базара.
Голяма част от участниците идват от най-различни краища на страната от много години. Пандемичните ограничения през последните години се отразиха и на тях, а сега всички имат големи очаквания, празникът да бъде както в добрите стари времена.
Тодор Димитров е на обичайното си място до паметника на „Японката“ вече девета година. Цялата му фамилия ще се включи в края на седмицата, но той е първият пристигнал от столицата. Заедно със съпругата си Малина и с близнаците Костадин и Елена предлагат ръчно изработени бижута – пръстени, обици, брошки, колиета и други, със скъпоценни и полускъпоценни камъни. Продава и неща на други майстори, с които работи, но основната стока е дело на сръчните ръце на неговата фамилия.
„С това се захванахме покрай децата. Костадин и Елена завършиха Художествената академия, жената също има майсторско свидетелство. Обикаляме цялата страна, а в Казанлък винаги идваме с удоволствие, защото организацията е добра. Запознах се с много хора по време на Празника на розата, а града е много красив и гостоприемен“, споделя той.
На сергията му има най-различен асортимент, за всеки джоб. Накитите са от малахит, яспис, тюркоаз, аметист, нефрит, ахат и още десетки видове минерали. Тодор особено се гордее с кукерските си маски, изработени от полимерна глина и естествена кожа. Те са оценявани високо от чужденците, които посещават страната ни. Маските ще бъдат изложени в края на седмицата. Когато няма клиенти майсторът продължава да работи. Корекции на размерите или изработката на точно определена поръчка за бижу става до ден, ако разбира се, не е с много елементи. Част от клиентите си купуват различни видове минерали отделно. Търсят се, тъй като всеки отделен камък, според поверието е свързан с различен късмет (здраве, любов, печалба и т.н.) или зодия. Има показани и нешлифовани камъни.
В ароматната част, изборът е особено богат – сапуни и свещи с мирис на рози, традиционните за този край розов локум и бонбони, ракии и ликьори, също с аромат на рози, и разбира си – розова вода, парфюми и масла. В тези предложения присъства и самата роза Дамасцена, а нейното предназначение е като чай или кулинарна подправка. На всяка от сергиите в споменатия сектор се предлагат едновременно изделия на много производители на продукти от етерични масла, като основно са местни, но има и такива от Пловдив и Карлово, където също имат традиции в тази дейност.
Като всяко голямо събитие в града и това не може без участието на арсеналци. Надежда Господинова в последните години е сред участниците на базара. Тя в екипа на Завод 5 на „Арсенал“ АД. Преди работа помага на близките си и този натоварен график ще продължи до края на седмицата.