Тракийски принцеси се прераждат в Копривщица

Столичната галерия "Сезони" представя в разгара на горещото лято живописния съвременен поглед на художника Христо Христов към траките и почит към възрожденската българска култура. Всяка година през летните месеци по традиция галерия Сезони изненадва почитателите на изкуството с изложби, специално подбрани и представяни в едно от най- поетичните и красиви места на България – Копривщица.

Изложбата е предизвикателство не само за българската публика, но и за чуждестранните гости на града. Картините се вписват хармонично в атмосферата на обичания град и в мозайката на културния туризъм у нас.

Изложбата на художника Христо Христов, е част от едни по- мащабен проект, свързан с националното културно наследство и отражението му днес в изобразителното изкуство.Авторът е илюстратор, живописец и едновременно с това изследовател на историята в нейния културологичен смисъл. Интересите му в тази посока са плод не само на любопитство и натрупвания във времето.

Те са идентификация за национална и културна принадлежност, за ген, родови корени, израстване и ценности, не само като фактологичен и исторически прочит на миналото. Художествените търсенията на художника по отношение на траките и техните следи в нашата културна идентичност, показват нещо повече от фактологична трактовка на събития, символи, артефакти и съмнения…Картините на Христо Христов са силно повлияни от българската стилистика на изразяване в нейните изконни възприятия. Безценните като наследство предмети на бита и културата на древните траки, раждат емоционална система от високи стойности, почти недостижими от цивилизационнна гледна точка.

Къде художникът е виждал тези тракийски принцеси?Ето какво споделя самият той:


„Идеята за цикъл картини свързани с траките, възникна много отдавна, но дълго време се избистряше. Още в началото, под въздействието на емоцията създадох двете картини, обединени от общото заглавие „Тракийски хороскоп“ като „Ден“ и „Нощ“. Но творческите ми намерения останаха нереализирани.

Дълго време, почти седем години, работих над една картина, която трябваше да продължи цикъла, но процесът беше в застой… Започвах платното и го изоставях. С времето, нещата започнаха да се наместват, като в тракийска мозайка, улегнаха, избистриха се и сами тръгнаха да се осъществяват.

Така, цикълът беше продължен, но вече с ясна и търсена тема – „Тракийските принцеси“. Когато реших да продължа, зарязаната картина, се изненадах от себе си – вече полагах боите по друг начин - картината пое свой собствен живот, пое по своя нов път.


Сега, резултатите от тези нови търсения и идеи се осъществят пред вас.“


Изложбата ще бъде открита на 16 август от 16. 00 в залите на къщата- музей Палавеевата къща в Копривщица от куратора и – културолога д- р Райна Дамяни.

Тя ще може да бъде видяна до 15-ти септември вкл.Кой е Христо Христов?Роден през 1961 г. в Плевен. Завършва Художествена гимназия, София, през 1981 г., а през 1993 - Художествена академия, специалност „Илюстрация и художествено оформление на книгата“ (магистър), в курса на проф. Борислав Стоев.

От 1988 г. работи в областта на илюстрацията, живописта, рисунката, комикса и оформлението напечатни издания - книги, корици, каталози, календари, плакати, годишни банкови и фирмени отчети,телевизионна реклама, изкуството на шрифта и калиграфията и др. Куратор на две изложби.

Самостоятелни изложби в Българските културни центрове във Варшава през 1998 г. и в Будапеща през 2016 г., пет самостоятелниизложби през 2010-2016 г. в София, съвместна изложба с Венцислав Марков (скулптор) в галерия „Класика“, София през март 2016 г.и участия в редица общи изложби. Над десет участия в пленери в страната и чужбина.

Негови творби притежават български и чужди колекционери.Източник: Епицентър. БГ