„Тъпа овца“ вече не може да бъде обида

Оказва се, че овцете изграждат приятелства, застъпват се една за друга в битки и тъгуват, когато приятелите им биват изпратени в кланицата.


Овцете имат репутацията наглупави, беззащитни и безвредни същества, които обикалят по склоновете и не правят нищо. Те става за две неща: да бъдат изяждани и да произвеждат вълна.

Всъщност обаче реалността е много по- различна: Те са изненадващо интелигентни, с впечатляващи памет и умения за разпознаване. Те изграждат приятелства, застъпват се една за друга в битки и тъгуват, когато приятелите им биват изпратени в кланицата. Освен това те са едни от най-разрушителните същества на планетата.

Днес да бъдеш „овца“, означава да бъдеш човек, който просто следва другите, без да мисли.

Истината обаче е, че овцете са по-умни, отколкото сме си представяли, пише Би Би Си (BBC). Проучване от 2001 г. установило, че те могат да запомнят поне 50 отделни лица за повече от 2 години, а това е по-добра памет от тази на много хора.

Австралийският учен Каролин Лий също е проучвала овчата интелигентност. Тя открила, че овцете могат да се научат как да се измъкнат от сложен лабиринт. Примамливата гледка на приятелите им в края на лабиринта им помагала да намерят изхода. Овцете имат и еротични предпочитания: 8% са хомосексуални, което ги прави едни от малкото животни, които през целия си живот показват предпочитания към партньори от същия пол.

Овцете имат сложни социални структури. Преди повече от две десетилетия учени от Калифорнийския университет наблюдавали овце в продължение на три години и открили, че животните установили твърдо приятелство и се грижат една за друга във времена на нужда.

Овцете са били опитомени между 11000 и 9000 г. пр.н.е. за използването на вълнено руно, месо и мляко. Животните са споменавани от различни култури, религиозни текстове и дори астрология от хиляди години насам.

Ето още няколко любопитни факти за овцете:

Овцете могат да нанесат много болезнен ритник на всеки, който се приближи прекалено до тях, особено, ако защитават малките си.

Овцете могат да тичат бързо и да се катерят по стръмни склонове.


Имат впечатляващо периферно им зрение.

На практика те могат да виждат зад себе си, без да обръщат глава.


И все пак нито едно от тези умения не ги спасява от хората. Най-големият производител на овце в света е Китай, където има близо 200 млн. от тях. Следват Австралия с над 70 млн., Индия с над 60 млн., Иран с 45 млн. и Нигерия с 41 млн. Судан има близо 40 млн. овце, докато Великобритания има 33 млн. а Нова Зеландия – почти 30 млн.

В Кения, където се отглеждат 17 млн. овце заради месото им, тези животни са истинска катастрофа за дивата природа.

Причината е, че овцете пасат тревата много ниско до земята и унищожават ливадите, а повечето диви животни като слонове, биволи, зебри, имат нужда от по-висока трева, за да се хранят.

Заради огромния им брой овцете са изключително разрушителни същества. Използването им от хората допринася за унищожаването на горите и за промяната на климата, което води до недостиг на прясна вода.

Разбира се, едва ли вината е на овцете, но те вече не изглеждат толкова глупави и беззащитни, нали?!


Източник:

https://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/typa-ovca-veche-ne-mozhe-da-byde-obida-6068477