Тежка зима за малкия бизнес във Великобритания?

Хиляди малки фирми във Великобритания изпитват сериозни финансови затруднения поради безпрецедентен рязък спад в доверието в тях след вота за Брекзит, разкри британското правителство.
Федерацията на малкия бизнес разкри, че малките фирми страдат от сериозни разходи. Бизнесът призова към намаляване на данъците и таксите, които трябва да заплащат, за да изкарат зимата.

Броят на фирмите, които обявяват фалит, се е покачил до петгодишен пик за първата четвърт на 2019. Това е с 22% повече от предходната четвърт с 451 ликвидации за първите три месеца от годината и 31 527 фалита на еднолични търговци. Страната не е виждала подобни резултати от 2010 насам.

Данни на Департамента по бизнеса на Великобритания разкриват, че малкият бизнес представлява 93,3% от частните компании във Великобритания и е предложил 48% от работните места за началото на 2019.

Хиляди малки предприятия не могат да се подготвят за Брекзит без сделка и споделят, че ще им е трудно да търгуват, наемат персонал и да продължат да оперират. До момента те са заделили по 2 хил. паунда за подготовка за Брекзит, като разходите са скочили до 3 хил. паунда за тези, които внасят и изнасят стоки.

По данни на Федерация на малкия бизнес едва 8% от ръководителите на малки компании подкрепят Брекзит без сделка.

Междувременно европейските лидери отложиха вземането на решение за удължаване на срока за Брекзит, след като Борис Джонсън не успя да получи подкрепата на парламента си за провеждането на предсрочни избори в страната преди Коледа.

Решението идва след като 27-те държавни глави се срещнаха, за да обсъдят дали да позволят на Великобритания да отложи Брекзит след крайния срок от 31 октомври. Те единодушно посочиха, че има нужда от отсрочка, но решението ще бъде взето през следващата седмица, след вота по предложението на Джонсън за избори на 12 декември.

Източник: Economy.bg