Телефонни измамници звънели на жертвите от Румъния, задържаха двама под стража
По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама мъже за телефонни измами
На 23 април 2017 г. по искане на Районна прокуратура- Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Пламен З., на 34 г., и Стоян Д., на 68 г., привлечени като обвиняеми за това, че при условията на продължавано престъпление – на два пъти са възбудили и поддържали заблуждение у две лица, като с това причинили имотна вреда в общ размер на 14 450 лв. Спрямо Стоян Д. и Пламен З.е повдигнато обвинение за престъпление по Наказателния кодекс.

По делото като обвиняем за измама е привлечен и Янко Я., на 25 г., като спрямо него е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ и „забрана да напуска пределите на Република България“ от Районна прокуратура-Казанлък.

По досъдебното производство е установено, че тримата мъже участвали в схемата за телефонни измами, като ролите им били разпределени по следния начин: обвиняемият Стоян Д. е действал като „куриер- муле“, обвиняемият Пламен З. бил „координатор“ и обвиняемият Янко Я. бил позициониран в Румъния и провеждал телефонните разговори с пострадалите лица. И тримата са действали в съучастие помежду си, извършвайки на два пъти „телефонни измами“.

На 21 април 2017 г. в гр. Казанлък, преди обяд, на стационарните телефони на две жени – 89-годишната Д.Н. и 79-годишната Г.Ж. позвънил обвиняемият Янко Я., който се намирал в Румъния. Той се представил за полицай, като казал, че в Казанлък се намират телефонни измамници, които ще позвънят на телефоните им. Помолил ги да съдействат за залавянето им. Жените се съгласили и обвиняемият започнал да им дава разяснения как да изтеглят пари от банки и да подготвят съответните парични суми. Г. Ж. била насочвана по телефона през цялото време, докато теглила сумата от 9 300 лв. от местен клон на банка. Било й указано да съобщи на банковата служителка, че с изтеглените пари ще закупува апартамент на сина си, за да не се усъмнят, че е разтревожена при тегленето на парите. След като се прибрала в дома си, по телефона на Г. Ж., постъпили и заплахи с убийство. Жената изхвърлила през терасата си полиетиленова непрозрачна торба със сумата от 10 000 лева. По указание на единия от измамниците банкнотите били покрити първо с фолио, а след това поставени в непрозрачна торбичка и изхвърлени през терасата. Било й казано още, че след като измамниците бъдат заловени, парите ще й бъдат върнати на следващия ден. Непосредствено след деянието –обвиняемият Стоян Д. е бил заловен с паричната сума.

По същата схема за съдействие за залавяне на телефонни измамници било възбудено и поддържано заблуждение и у 89-годишната Д. Н., която по указания от обвиняемите поставила сумата от 4450 лева, първоначално увити в хавлия и след това в непрозрачна торба. Пострадалата Д. Н. излязла на терасата с парите, започнала да търси на кого да ги хвърли, но тъй като не видяла никого, решила да се прибере в дома си, в резултат на което престъплението останало във фазата на опита.

Активните действия по събиране на доказателства и установяване на вината на обвиняемите лица продължават под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък. Определението на съда подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд-Стара Загора.