Малки икони, изработени върху плат, дариха Маргарита и Стефан Папукчиеви на Националния военноисторически музей. Иконите са уникални с това, че те са били пришивани към дрехите на българските мъже от техните майки и съпруги, когато ги изпращали войници по време на Първата световна война. Някои от иконите са изработени върху коприна, други – върху памучен плат. Независимо от изображението и вида на текстила, в тях е била скрита вярата в Бог и надеждата, че ще бдят над своите притежатели, ще ги пазят в огъня на войната, за да се върнат живи и здрави от фронта.

Иконите били съхранени в дома на известната казанлъшка фамилия, чинно подредени в един класьор. През миналата година Маргарита и Стефан Папукчиеви решават, че мястото на вековните реликви е в Националния военноисторически музей в София. Днес запазените няколко текстилни икони, пришити някога във войнишките дрехи, са част от изложба, която е експонирана в националния музей.

Даряват ги заедно със стогодишно нощно шкафче, изработено в Софийския „Арсенал“, преди преместването му в Казанлък, по лична поръчка на Александър Стамболийски като министър-председател на България. За нуждите на своите министри той поръчва 12 комплекта обзавеждане, включващо гардероб, спалня и нощно шкафче. Комплектите са 12, колкото са и министрите в неговия кабинет. В „Арсенал” изработват един повече. 13-ият комплект е разделен между двама работници от софийския завод, които имали многодетни семейства и изпитвали крайна нужда. Единият от тях е Тенчо Папукчиев, дядо на Маргарита и Стефан Папукчиеви. По това време той като бежанец от Кукуш работел в Софийския „Арсенал”, а многолюдното му семейство живеело доста оскъдно. Тенчо Папукчиев получил спалнята и нощното шкафче, а колегата му – гардероба, като на двамата дали възможност да ги купят на заводски цени. Така част от обзавеждането, поръчано лично от Александър Стамолийски, се оказало притежание на рода Папукчиеви. То тръгнало със семейството от София за Казанлък, където нощното шкафче било пазено заедно с неговата история, а днес е част от фонда на Националния военноисторически музей.