Възможносите за научен, културен и търговски обмен обсъждаха днес на среща в Търговско-промишлената палата на Стара Загора посланикът на Република Беларус в България, H.Пр. Владимир Воронкович, търговският представител на страната Олег Белов и Тодор Трифонов, представител на Белоруската ТПП в България, с представители на бизнеса и деловите среди от Старозагорска област.

Срещата е част от реализацията на решенията от шестото заседание на Българо-белоруската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведено в началото на юни тази година, на която страните се съгласиха с необходимостта от активизиране на контактите на регионално ниво между България и Беларус, с цел развитието на търговско-икономическите връзки.На двустранния форум са представени експортният и инвестиционният потенциал на Република Беларус, а така също и възможностите за установяване и развитие на двустранни търговски и кооперационни отношения между фирми от двете страни.Секторите на взаимен интерес са туризъм, хранителна промишленост, екологично земеделие, тежки товарни автомобили, машиностроене и други. Съществува възможност и за научно и културно сътрудничество.
По време на срещата представителите на старозагорския бизнес са имали възможност за директни контакти с белоруските дипломати, с цел изясняване на въпроси, които представляват интерес за тях.

Планирана е и бизнес мисия от представители на старозагорски фирми в Беларус.