Спортният Спиди Гонзалес  на Казанлък се кротна под ореха в Ясеново

„7 дни спорт“ е първият буквен терен, по който близо 20 години тича бегачът на дълги медийни разстояния в Казанлък, Атанас Георгиев. Финишира винаги с отлично време. Инфото от щафетния тефтер хвърчи към вестници и студиа със скоростта на най-бързата бяла бегачка в света Петя и Пендарева и точността на паса на състезателите по баскет на Георги Димитров.

Наско – Спорта, е другото му име, останало от десетте му години в ефира на местната ТВ-Казанлък, през които Георгиев информира казанлъчани за богатия тогава, градски спортен живот. Баскетбол, лека атлетика, борба, футбол, колоездене, спортно катерене бълват от Града на розите почти ежедневни спортни новини с национално значение от времето на началото на 90-те години до преди около пет лета. Имената на Цветанка Христова, Петя Пендарева, Божидар Бояджиев, му отварят страниците на националната спортна преса, за която Атанас работи две десетилетия. Толкова, колкото му стигат да каже сега:“Дааа, ние сме вече ветерани“.


Ветеранът - репортер


Атанас Георгиев проходил в медийната джунгла по пътечките на вестник „7 дни спорт“. Ако само ден не пускал инфо от Казанлък, чувствал, че нещо не е наред. Текстовете си предавал на редакторите в София по телефона. Диктувал до безсъзнание. Диктувал безспир, макар в началото да нямал дори домашен телефон. За мобилен, по онова време, никой не е и чувал. Приятелите – семейство Пудови, му отварят дома си в центъра, за който му дават ключ, за да може да предава по средата на дневното си трасе между работното си място в Основно училище „Никола Вапцаров“ и дома си на върха на Източното. Две години – така. После Атанас „с връзки“ се сдобива с първия домашен тел в целия блок 52, за което, се налага да разпъва ръчно кабела между покривите. В името на спорта, Георгиев се сдобил и с мобифон, още в зората на Мобиком. С Нокията в джоба, Атанас търчи по пистата събитийни препятствия, понякога, близо 10 км пешком на ден: Училище „Вапцаров“ – Стадиона – ТВ - студиото в Културния дом – редакцията на вестник „Искра“ – пак училището – пак Стадиона – та до блок 52 в Изтока. В "свободното време" води състезания - общински, национални, има дори две Балканиади...Неделните нощи били най-кошмарни:

Съпругата Мариана „чука“ на машинката до към 01.30 часа

Атанас диктува, за по-бързо. Хвърчат листове и листчета, кламери и бележки. Спорт, много – новини – бол! Телефонът не млъква, клавиатурата на „Марицата“ - също. Пишат под индиго, коригират, пращат. „7 дни Спорт“ е с предимство, но ги чакат още - областният „Труд“, телевизията, „Бизнес поща“, вестник „Искра“... И така – „20 години в медийната мелница“, не вярва на спомените си, Атанас, който признава, че от няколко години, хич не му липсва нито мелницата, нито бързата и вода. Вода, обаче истинска, него му клокочи по цял ден от април до октомври на едно друго място, което приятелите му, откровено наричат “рай“.
Райското, Мариана и Атанас си го правят сами на ръба на боровата гора и последната улица на казанлъшкото село Ясеново, където избират да си направят къщичка. Къщичката си е цяла къща, дворът – зелен като троянска ливада, ореховата сянка – дебела, миниатюрното езерце – самородно - от водата до стъблата на шавара. Виж, градинките му оформил истински озеленител. Озеленител – телевизионер, иначе - Дончо Рапалов, колега от времето на ТВ „Казанлък“. За телевизионерските си години при Стефан Калчев и Рапалов, Наско може да каже много.
Бивши колеги още се смеят на спешните му записи, където няма време за пълно преобличане, та Атанас чете новините в строго сако, но понякога – и с къси гащи, невидими за окото на камерата. Гримирал се сам. С колегите лепели „ауто кю“ от хартиени листове и тиксо...Често пишели на ръка, но „купонът“ с Деси Петкова, Краси Стоянова, Петя Кефалова, Рапалов и семейството на Калчев, Атанас няма как да забрави. Работа и купон вървят в едно, както във всяка медия по това време. С Атанас никога не е скучно. Не случайно, някога имал мерак за ВИТИЗ. Не го приели, но публиката го влече цял живот. Артистичност и чувство за хумор, той показва сред колеги и приятели, особено, когато ги посреща у дома, за Атанасовден и дори, ей така, за всеобща радост.
Вестниците и ефира, са публични работи. Покрай тая публичност, Наско трупа спомени с още по-публични хора – Ивет Лалова, Иван Славков – Батето, Даже – Слави Трифонов, без да броим местните величия от всякакъв, не само спортен калибър. Записите от тия срещи, обаче, Атанас не могъл да запази в дните на спешното закриване на ТВ – Казанлък. И това му болката най-голяма. Архивите на седмичното му студио „Спортен екран“ и стотиците новини, са погубени. Написаното по вестниците остава. И днес е източник за историята на казанлъшкия спорт. Заедно с приноса на искриста Константин Ершов и Емил Пенчев, Атанас Георгиев се реди сред хронистите на казанлъшкия спортен живот от края на 20-и и началото на 21-и век. Години наред пише седмична спортна страница за „Искра“. Там го кани Юлия Младенова.

За телевизията го печели Петя Кефалова – и за местната ефирна, и за Обществената ТВ на ескмета Стефан Дамянов, която се излъчва в ефира на националната ВВТ до преди 5 години. В „7 дни Спорт“, Атанас попада след покана от колегата си – учител по физическо, Тричков, за коментатор на турнира „В Долината на розите“ през 1992-ра. Следват стотици, та и хиляди коментари на Атанас Георгиев на спортни събития в Казанлък – Стадионът познава неговия глас като свой, спортните зали – също. Години наред той организира анкетите за Спортист на годината на Казанлък, когато не властта, а журналистите, определят носителят на голямото отличие, както това се прави на национално ниво.
Наско водеше тези великолепни събития, които се превръщаха в истински годишни балове на местните спортисти, обичани и от спортистите, и от медиите. Атанас умора няма – размъква техниката за озвучаване с личния си трабант из цялата община. Даже в „Арсенал“ влязъл с трабанта, та замалко да отнесе голяма разправия, заради пренасянето по зеления терен. Няма как – и на арсеналския стадион головете дълго време идат с гласа на Атанас Георгиев като коментатор. Било времето на Тодор Генчев.

Атанас и ТВ – Казанлък предават Рали „Шипка“ на живо

Уж вървим напред, а вече такива неща не се правят в Казанлък, разсъждава си Атанас Георгиев. Живите студиа по местните телевизии, репортажите от мястото на събитията, директните излъчвания на събития, с мащабни технически осигурявания, вече тук няма. Малките изключения по Празника на розата, не си струва да се броят.
Атанас съставя трасета - зимни и летни, кара ски с учениците и върви по петите на Илия Царски, когато се подпалва колата му, става свидетел на трагичната смърт на двамата младежи край Шипка... Черната серия новини, Атанас допълва с кореспонденции за националните медии за кончината на Голямата Цветанка Христова, гибелта на алпинистите край Мъглиж и връх Ботев, трагичния инцидент с колоездача Георги Коев ... В тая работа хубавото върви с лошото, а най-хубавото, което Георгиев помни, е връчването в ефира на спортното му предаване, на книгата, която покойният, вече, Иван Събчев пише за Символа на казанлъшкото колоездене – Бай Цвятко, Балканският шампион. „Скоро ходих на Колодрума“, не е за разправяне..., а имаше години, когато в Казанлък съм водил колоездачни Балканиади...“, е тъжният коментар на хрониста, в дните на Националната колообиколка, в която Казанлък, меката на родното колоездене в миналото, и тази година не е етапен град от това най- престижно състезание.

Казанлък вече няма новини от национално значение в спорта

Затова националните медии не се интересуват от нас, категоричен е човекът, който 20 години описва спортното местно Житие-Битие. Затова, на него му е още по-малко мъчно, че вече е извън дрънчилката на „медийната мелница“. Атанас Георгиев се радва на факта, че Казанлък успя да утвърди име във волейбола и изгради собствен добър футболен отбор в последните години.
Но коментаторът у него, предпочита ореховата сянка на Ясеново, печените чушки, личната градинка, тревата за косене, водата за поливане, гостите под ореха вечер. Извън тая пасторална идилия, Атанас и Мариана теглят талигата на училищното образование, от първия си ден трудов стаж, до сега. Тя – в „Антим“, той – във „Вапцаров“. Само там, цял живот. Всъщност, откакто тук ги водят приятели – колеги – учители. Момчето от Първомай и момичето от Сливенско, решават да останат. Не без помощта на митичната училищна директорка, Митка Шивачева, покрай която Атанас се пробва и театралната казанлъшка сцена. Мечтата си за сцената, Наско заменя с терените на спорта и публиката на медиите. Животът показва, че този избор е не по-малко интересен. Това му открехва врати даже за местната политика, където споделя с десния Крум Владев идеите на сдружението "За Чиста Розова Долина" и партията на Евгени Бакърджиев.
Това обаче, също е минало, политиката е останала твърде далеч, не на последно място и заради разочарованията от онова, за което е мечтал и което не вижда реализирано днес. От цялата обществено-политическа бърканица на близкото казанлъшко минало, в която Георгиев безспирно участваше, сега му остава само една тънка връзка с голямата местна публичност - коментирането на волейболните мачове в Казанлък. И дипломите на децата Розалин и Деница - за операторство и режисура. Другото са спомени. Орехова сянка и ромол на изворна вода. Атанас и Мариана виждат в това едно хубаво лично бъдеще.
Диана Рамналиева