Спасителят на Богоявленския кръст в Казанлък е абитуриентът Дечко Иванов

Абитуриентът от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък Дечко Иванов е Спасителят на Богоявленския кръст тази година. Снажният младеж се хвърли във водите на Стара река с още 40 момчета, младежи и мъже и стигна пръв до кръста, хвърлен от отец Иван Низамов от храм „Св. Пророк Илия”. Рекорден брой участници се включиха в тазгодишния ритуал, като сред тях беше и 11-годишният ученик Никола. 55-годишният Милен Анчев, който спазва традицията по изваждането на кръста вече 9 години, бе най-възрастният участник. Именикът Йордан Йорданов вече за 19-а година идва на Стара река навръх Йордановден, като два пъти е спасявал Богоявленския кръст. Мъжът е на 34 години и работи в чужбина, но за този ритуал специално се завръща в България и в родния Казанлък.

Над 40 казанлъшки смелчаци се хвърлиха в сравнително топлите спрямо миналата година води на реката с викове „Българи, юнаци”. Те сърдечно поздравиха Дечко Иванов за късмета, след което се хванаха на мъжко хоро.

Тазгодишният победител участва за първи път в юначната надпревара, въпреки че от доста години е имал желание за това. 18-годишният младеж е категоричен, че Казанлък е много хубав град. След завършване на гимназията, от обучението в която е много доволен, ще продължи да следва висше образование в София. Но задължително ще се завърне в родния град, за да даде своя принос в неговото развитие. Той благодари на Община Казанлък и на кмета за организацията и завърши първата си публична изява с патриотичните думи: „Да живей България!”.