SOS!  След 15 години  потенциалните майки у нас  с половин милион  по-малко

Тревожна статистика излезе наяве днес от доклада на д-р Христина Христова, която е съветник по социалната политика на вицепремиера Валери Симеонов. По време на проведена в Пловдив кръгла маса на тема: „Подобряване на демографското състояние на Република България”, тя е съобщила, че от 2015 г. до 2030 г. жените в детеродна възраст у нас ще намалеят с половин милион.

В същото време се увеличават и семействата, които търсят клиники „ин витро”, за да успеят да се сдобият с рожби, но в същото време българката все по-често отлага напред в годините първото си раждане. Така, ако допреди 20-ина години жената у нас е раждала първото си дете на около 24-годишна възраст, то вече все повече жени стават за първи път майки след 30-годишната си възраст. Най-високият процент застаряващо население с ръст на коефициента за смъртност е в областите Видин, Монтана и Враца, а най-нисък е в София, Благоевград и Кърджали.

От доклада на експертката става ясон също, че всяка година българското население у нас се топи с 50 000 души, като 181 са населените места у нас, които вече са напълно обезлюдени. 48% от напусналите България наши съграждани са на възраст между 20 и 39 години. Всичко това води до застаряване на населението ни, до намаляване на работната ръка в следващите години и до спад в темповете на икономически растеж.

Според експертни становища, след 20 години една четвърт от хората на пазара на труда у нас ще са над 65-годишна възраст. „Държавата трябва да се подготви с политики за квалификация на третата възраст, тоест – учене през целия живот”, каза Христова, цитирана и от в. "Монитор".

До 2050 година работната ръка ще намалее с 40%. Ефектът от това ще е спадане в темповете на икономически растеж, което в български измерения ще е 0,7%, гласи доклад на Световната банка. В същото време родителите на 57% от пеленачетата у нас живеят на съвместни начала, без да имат подписи в Гражданското. Такива връзки според специалистите са по-нетрайни от традиционното семейство.