Втора част на излязлата през 2019 година документално-биографична лента „Формулата на Тео“ ще заснеме през юли екипът на режисьора и сценарист Николай Василев. Главният герой на филма, казанлъшкият учител по физика Теодосий Теодосиев, който за 40 години създаде златна школа от млади учени-изследователи. Снимките ще започнат от Виена, където е една от лабораториите на ученика му, световноизвестния професор-физик Теньо Попминчев, а впоследствие ще продължат в Япония или САЩ, където работи друга негова възпитаничка Екатерина Найденова.
Първите си знания в областта на физиката проф. Попминчев добива в заниманията на казанлъшката школа, където научил, че ако искаш да станеш Микеланджело в своята област, трябва да работиш поне 7 години и 10 хил. часа. По-късно продължава образованието си в Америка, а през 2009 г. с екипа си стига до революционен пробив, съизмерим с първата снимка, направена с рентген – създали рентгенов лазер – нещо, което учените опитват от десетилетия.
75-годишният казанлъшки педагог Теодосий Теодосиев, който казанлъчани нарича „Златния Тео“, разказва, че за пръв път се сблъскал със законите на физиката, преди да научи азбуката, бил на 4 години, когато чул понятието „Перпетуум мобиле“ и разбрал, че в природата няма нищо… безплатно.
Завършил е Физико-математическия факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ през 1970 г., след което отбива воинския си дълг като командир на взвод към щаба на артилерийски полк, където за пръв път използва логаритмична линийка, за да изчисли траекторията на стрелбата.
От есента на 1975-а до пролетта на 2018-а е преподавател по физика и астрономия в Природоматематическата гимназия „Академик Никола Обрешков“, до своето пенсиониране. Той да работи в България въпреки многобройните покани от чужбина. Учителят не е водил статистика, колко са децата, които са преминали през школата му, но е категоричен, че 9 от общо 13-те златни медала от световни първенства са били спечелени от негови възпитаници.
След първата час на филма „Формулата на Тео“ той сподели, че формулата е: „Работи много и колкото се може по-малко се ожалвай от трудностите!“.
Теодосиев все още не е направил пълния списък на героите от новата документална лента, причината е трудната „стиковка“ с някогашните златни момчета и момичета, които работели по цял свят.
Той смята, че най-добрите му курсисти съвсем не са излезли от семейства на академици и професори, но задължително са от семейства със здрав трудов морал, които са ги научили, че нищо не пада наготово от небето. Най-лошото било мързелът и желанието да ползваш наготово нечии знания.
„Уви, мнозинството иска водач, месия, който да им решава проблемите… и да ги оправя. Моята задача е да намеря онези 2 промила от децата, които ще вървят напред, които са активната част от човечеството. И съм истински щастлив, че България е сред 16-те страни в света, които имат абсолютни първенци на най-сериозните състезания“, категоричен е Теодосий Теодосиев.