Шипченци вдигнаха паметна плоча на хайдут Пеньо

Паметна плоча, поставена върху камък, издигаха шипченци в чест на хайдутина Пеньо Черньоолу. Плочата бе открита на 23 септември вечерта пред родния дом на героя, на улицата, която носи неговото име. На това място Пеньо Черньоолу е живял с жена си Неда и петте си деца. През 2020 година ще се навършат 200 години от неговото рождение.

Страшният хайдутин, от когото треперела цялата кааза и всички околни села и паланки около Шипка, е дошъл в балканското селище от Източна Тракия. Историята разказва за него, че там дядо му Пеньо бил грижовен стопанин с голям чифлик, отглеждали коне, все расови животни за нуждите на турската войска. При поредната доставка реквизационната комисия, която събирала добитъка, посегнала на любимия жребец на младия Пеньо. Дядото ги молил, обещавайки два други коня, само да оставят младото животно, но те отказвали, смачквайки достойнството му. Младежът нямал страх от никого, хванал брадвата и ги посякъл. Така сложил край на уредения семеен дом. Избягал на север първо до Хасъ /днешен Крън/, където слугувал известно време, но не бил обречен да е слуга. Намерил пристан в Шипка, а в душата му кипяла ненавист към потисниците. Въвел справедливост по негова мярка не само в приютилата го Шипка, но и в околните села. Превърнал се в истински ангел-спасител за бедните и онеправдани българи. Загинал от предателска ръка през 1865 година.

Идеята за камъка с паметна плоча е на Инициативен комитет от шипченци, а осъществяването на проекта е на сем. Синеви, които се отличават с активност в родолюбивите дела. Зад камъка те монтират кутия, в която са поставени няколко книги за Пеньо Черньоолу, дарени лично от автора Георги Георгиев. Той дълги години е събирал материали, за да сглоби историята за шипченския герой. Всеки желаещ може да си вземе книга за хайдут Пеньо, да я прочете и да я върне на същото място.

По време на тържественото откриване на паметния знак сем. Синеви и техните приятели, облечени във фланелки с лика на героя се преклониха пред плочата, поднесоха венец и изпяха песен, посветена на хайдутина.

Кметът на Шипка Василка Панайотова разказа за жизнения път на героя. Тя пожела на своите съграждани добрите каузи като тази да пребъдат, за да бъде жива паметта за славното минало на Шипка и да бъде предадена тя на поколенията занапред.