Шиле и 12 годишна гроздова на старта

С церемония по ръженски ще открият новия ловен сезон 38 организирани ловци от дружинката на казанлъшкото село Ръжена. Те излизат на лов за пернати в събота, 10-ти август, съобщи кметът на селото Апостол Терзиев, който е запален ловец и председател на ловната дружинка в селото.

Ръженските ловджии открай време си имат свой церемониал за всяко ловно сезонно начало: точно по обед, те се събират на ловния си заслон на дълга софра- курбан за здраве, която всяка година дава кметът и ловен водач Апостол Терзиев.

И тази година ще е така, макар курбанът да е авансов и на аванта: ще превари половинвековния юбилей на кмета, който пък е съвсем наскоро. Покрай половинвековния житейски стаж, кметът има записани и 2 десетилетия авджилък. В 6 от тези 20 години Апо е баш началник на дружинката.


сн: Монитор


Обреден курбан тази година ще стане най-тлъстото шиле от фамилното стадо на Терзиеви. И за да не присяда трапезата, Апо, както го знаят в ръжена, вади и 10 годишна гроздова, отлежала в буре.
Весел шаш край трапезата ще вдигат и Аповите наследници- близнаците- бъдещи първолаци Георги и Калин и съпругата Пламена, която ще трябва отново да се клонира, тъй като е и ритуалчик в отдел „Радостни обреди“ на Община Казанлък.
Съботата Пламена ще дели между ловна софра и сватби .

Покрай софрата в събота, няма да мине и без чумата. Като ловна, обществена, политическия селска,, природна и свинска тема.
Кметът и първи ловец на Ръжена Апостол Терзиев, е категоричен, че новите ограничителни разпоредби за отстрела на дивите прасета във връзка с върлуващата африканска чума, не са внесли раздори сред хората му. Напротив: мераклиите за пушка са станали с нови 12 повече.

Ловната команда на Ръжена, село с близо 1 200 жители, си има и свой талисман- ветеран. Това е 77 годишният Петър Димитров, който ловува вече 40 години. „ Заекът“ в групата е 20 годишният Добрин Ванеджиков.