Шайката  си отива –народът остава

Шайката си отива- народът остава. И този народ трябва да избере своя път.
Това каза в политическото си слово от Историческа поляна лидерът на българските социалисти Корнелия Нинова, обръщайки се към повече от 75 хиляди си;патизанти и членове на партията. С голям митинг и без аналог посещаемост БСП отбеляза 127 годишнина от организираното социалистическо движение в България. За събора си на Историческа поляна, под мотото" За по-добър живот- нашата кауза е България" партията посрещна гости от Румъния, Сърбия, Черна гора, Албания, Словения.


Не казваме, че ще е лесно, но трябва да започнем разговор с народа си, каза още тя. "Тук ни събра бъдещето, да си върнем държавата, суверенитета и достойнството като народ", призова в словото си лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че социалистите имат смели идеи, неподкупни са и са готови да стигнат докрай. Нинова призова да се обединят в името на децата и справедливостта.
По думите й, „държавата се управлява от шайка, която е ограбила народа и създала политико-олигархична група, която краде по 10 млр. годишно от народа си“. Тази шайка Нинова посочи като най-голям опонент.
Пред десетките хиляди социалисти тя обяви край на прехода в страната и призова за обща национална енергия за друг път на България.
Нинова призова всеки, който милее за отечеството, „да дойде и да помогне с каквото може: чрез национлно обединение за слагане край на шайката, която си отива.

От трибуната на Историческа поляна говори и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, според който, "предсрочните парламентарни избори са спасителни за България. Само те могат да дадат нова перспектива на страната. Затова БСП трябва да работи, за да предизвика и спечели предсрочни парламентарни избори“, каза в словото си лидерът на европейските социалисти.
Според Станишев ПЕС има сценарий, който не допуска разделението на Европа на скорости.


За оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори призова Красимир Митов, председател на Националния синдикат "Защита". Той изрази надежда, че страната ни ще се управлява от Корнелия Нинова, която нарече "Желязната лейди".

„10 години управление на ГЕРБ- корупция, разрушение, недоверие, разруха. Какво още чакаме?“, попита риторично в словото си от Историческа поляна и Елена Йончева, народен представител от Левицата. Не искаме само да сменим правителството, ние искаме повече- престъпната група, шайката, да бъде дадена на Прокуратурата, уточни депутатката.

„Дайте ни хъс и самочувствие, другото ще свършим ние“. С тези думи се обърна към Бузлуджанското множество от по-възрастните поколения социалисти лидерът на Младежкото обединение в БСП Николай Бериевски.

Тазгодишният национален митинг –събор на социалистите от страната за пореден път връчи традиционните си награди: за политическа журналистика и публицистика бе отличен Христо Георгиев, автор на рубриката „Черно на бяло“ във вестник „Дума“. Той получи наградата „Георги Кирков“.
Наградата на името на Димитър Благоев получиха писателката Мерсия Магдеморт за биографичната си книга за Дядото- „Ален мак самотен нейде“, както и председателят на Комитета по култура, един от доайените на партията Георги Йорданов.
Наградата му бе връчена лично от Корнелия Нинова.


Историческа поляна и горите край нея се оказаха тесни да поберат тазгодишнитеучастници в събора на Левицата, дошли за среща с политическото ръководство на партията и да чуят изпълненията на Горан Брегович и неговият „Оркестър за сватби и погребения“.

Въпреки добрата организация и логистика на събора, над 40 автобуса и стотици коли останаха блокирани в подножието към върха, заради невъзможността да намерят място за паркиране и калните паркинги и подстъпи към тях.


Изпълнен с коли бе и 12 километровия третокласен път между Бузлуджа и връх Шипка.
Три медицински екипа и 2 трактора за изтегляне на закъсали или аарирали автомобили бяха на разположение на съборяните.
Полиция от Стара Загора, Казанлък, Габрово и жандармерия се грижеха за реда и спокойствието на Историческа поляна и пътищата към нея.