Сбогуваме се с проф. Кръстьо Петков

Днес от 14 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища ще е поклонението пред тленните останки на професора по социология Кръстьо Петков.

Той почина в навечерието на Коледа - на 23 декември, след тежко боледуване.

Професор Петков бе един от съратниците на групата "Експерти за Казанлък" и човекът, който повярва в каузата на професионализма като фундамент на българската политика. Приятел на Казанлък и и на всички сърцатите синдикалисти в него.

По повод кончината на професора, от групата Експерти за Казанлък" разпространиха специално Съпричастие към неговите близки, съратници и приятели.


В него се казва:


"Опечалено семейство,

Че смъртта е безпощадна и към най- жилавите за живот ярки личности, към хората, които имат още много какво да дадат, е поредният тежък урок, защото от живота си отиде един забележителен българин, изключителен ум, всеотдаен професионалист и политик.

Отиде си професор Кръсто Петков- емблематично име на българския преход, виден икономист и обществен деец, един от символите на синдикализма в България в новото ни време, един голям приятел на „Експерти за Казанлък“.

Човекът, който повярва, подкрепи и поощри каузата ни за експертност в българската политика на всички нива, която да замести поликанстването и дребните политически ежби и амбиции убеден, че доброто и максималното благо за обществото са възможни само тогава, когато тя се прави от експерти и професионалисти, от хора, готови да служат безкористно, без политически пристрастия, на страната и съгражданите си.

Със смъртта на професор Петков от живота си отива един човек, който обичаше хората и вярваше в таланта и възможността на българския народ да промени държавата си, за да се чувства комфортно в нея- с достоен труд, постоянство, упорство, безпощадност към пороците на деня и живо гражданско чувство.

Беше наш приятил и мъдър съветник, с който ни свързваха много нелеки каузи и битки.

Ще го запомним с големите следи, които остави и пътищата, които проправи, с голямото му човешко сърце.

Поклон пред паметта му!

Приемете нашите съпричастия и съболезнования за загубата, в този жесток и труден за вас момент. "

Група „Експерти за Казанлък“