Първият от трите кулминационни дни от Фестивала на розата '2022 в Казанлък премина под знака на тържествените церемонии, които напълно подхождат на деня, в който Казанлък отбелязва своя празник. Водосвет, отслужен от казанлъшки свещеници, празнично слово на мета на община Казанлък Галина Стоянова, церемония по издигане на националното знаме и знамето на града, награждаване на трима заслужили казанлъчани - хореографът Дора Петкова, архитект Лора Гидимаркова, председателят на Ротари клуб Ибрахим Качан, приветствие от Царица Роза 2022 Белослава Желева. Това бе накратко церемонията на пл. "Севтополис", която създаде усещането за тържественост. Географски център на България днес, Казанлък има богата история, ценни исторически и природни забележителности, икономика и розопроизводство, които го поставят в челните места по развитие в България. Поводи, които карат кореняците казанлъчани, както и всички, докоснали се до него, да изпитват гордост.

На церемонията на пл. "Севтополис" присъстваха цялото общинско ръководство начело с кмета Галина Стоянова, председателят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов, общинските съветници от групата "Алтернативата на гражданите", както и от другите групи в местния парламент, народни представители, представители от областна администрация, почетни граждани, екскметът Стефан Дамянов, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада и военнослужащи от военните формирования в Казанлък, граждани и гости на Казанлък.

Новите двама почетни граждани - Цветан Цочев, удостоен със званието "Почетен гражданин на Казанлък", и Надя Тончева, вписана в Почетната книга на Казанлък, получиха удостоверенията си и почетните плакети на Казанлък на тържествената сесия, състояла в залите на ИМ "Искра". Много официални гости, граждани и медии станаха част от тържествената церемония, преминала под знака на признанието към заслужилите наши съграждани.