С пари на ЕС:Тръгна клипът за Казанлък, който ще води туристи през борсите в чужбина

Клип с образите от Казанлъшката гробница на Тюлбето и артефакти от Долината на тракийските владетели вече се върти в интернет-пространството, в резултат на включването на Града на розите в списъка на българските ЕДЕН-дестинации, изготвен от Министерството на туризма, с цел популяризиране на моделите на устойчив туризъм в рамките на ЕС. Казанлъшкият клип е един от общо десетте, изработени за България с европейско финансиране.

/Момент от "По стъпките на траките", Дни на тракийските царе - 2015, спектакъл на Театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък. Пътеката към Мегалита/.

“Клиповете ще бъдат сред показваните материали на предстоящите международни туристически изложения, на които България ще участва през 2017 г. Ще бъде използвано и онлайн пространството, а видеата могат да бъдат излъчвани и при бъдещи рекламни кампании на България, както и от съответните дестинации за реализиране целите на регионалния им маркетинг. Материалите са издадени и в тираж от 2 000 броя на DVD носители, във версия на български и английски език. Предвижда се те да се разпространяват на място на туристически борси, форуми и др. събития, на които България участва.“, се казва в публикация на страницата на Министерството но туризма от 14-и януари.
Клипът за Долината започва с общи кадри от високо от района край града, Розариума, Шипченския манастир и Тюлбето. В кадър влизат и няколко тъмночервени декоративни рози. После се прави преход към Мегалита и моменти от ритуалния спектакъл „По стъпките на траките“, изпълнен на Мегалита над Бузовград. Спектакълът на местния Театър „Любомир Кабакчиев“ бе показан за първи път по време на Дните на тракийските царе през 2015-та година и е специално подготвен за празниците като част от Екопохода „По стъпките на траките“. Следващите кадри от клипа, който е с продължителност от минута и 20 секунди, са общ изглед, пак от високо, на гробниците край Шипка. Следват вътрешни кадри от Шушманец, Светица, Оструша, Тракийската гробница на Тюлбето с куполния стенопис, Златната маска и Бронзовата глава / в кадър е нейно копие от фонда на казанлъшкия музей/, показани са Златният венец и някои други от експонатите от музейния трезор. Клипът завършва пак с общи кадри от горе на Казанлък и Долината.
„Десетте рекламни клипа за българските ЕДЕН – дестинации, са изработени с европейско финансиране по проект „Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България – второ издание“, изпълняван от Министерството на туризма като бенефициент по програма COSME 2014-2020 г. EDEN e акроним на European Destinations of ExcelleNce (най-добри европейски дестинации) и представлява инициатива, която популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на целия Европейски съюз“, информира още Министерството на туризма.
/Д-р Георги Китов, Откривателят на Долината на тракийските царе"/
Всички промоционални видеа са с продължителност до една минута и половина, по един за всяка от ЕДЕН дестинациите: Луковит, Враца, Каварна, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Сапарева баня, Природен парк Странджа и Сандански. Направен е и един общ имиджов клип, с продължителност малко над 3 минути за всички дестинации, включени в проекта. Идеята на проекта е, видеата да бъдат така направени, че да представя дестинациите за българските и чуждестранни туристи. Затова в клиповете са включени и някои от интересните събития и туристическите обекти на тяхната територия.
Министерството на туризма посочва на страницата си и изпълнителите на дейностите по проекта.Видеоматериалите са изработени от „Студио Бленд“ ООД, след проведена процедура по Закона за обществените поръчки в периода юни-юли 2016 г.. Стойността на всяко видео, изработено във версия на български и английски език е 3 300 лв. без ДДС, като в тази сума се включва и изработването и доставянето на DVD носителите. Всички права принадлежат на Министерството на туризма“, се казва в съобщението, където още се уточнява, че „Проект „Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България – второ издание” е на стойност близо 70 хил. евро и се финансира по програма COSME (Програмата за конкурентоспособност на малките и средни предприятия) 2014 - 2020 г. на Европейската комисия. Продължителността му е 18 месеца, като общата цел е да се промотират българските ЕДЕН дестинации на национални и избрани чуждестранни туристически пазари, и да се повиши информираността и разбирането за ЕДЕН инициативата и за принципите на устойчиво развитие. Сред тях са Силистра, Луковит, Сандански, Кюстендил, Белоградчик, Белица, Сапарева баня, Каварна, Враца, Странджа, Казанлък и Кърджали. Проектът цели да надгради и доразвие проект на същата тема, реализиран в периода 2011 – 2012 г“.