Ден преди Богоявление, на Зимния Кръстовден, известен още и като Попова Коледа, казанлъшкият православен храм "Света Троица" посреща миряните си с цъфнали на двора кокичета.

Топлото време и практическата липса на зима доведоха до това, че кокичета и тази година цъфнаха близо месец преди обичайното им време- през февруари, което е и предвестник на отиващата си зима.


Като добър знак, определят първите пролетни предвестници, подранило ококорили се в черковния двор миряните и се надвяат новата година да е добра и берекетна.

На днешния празничен за църкавата ден- Попова Коледа или Зимен Кръстовден се свети вода, която е много силна и която има пречистващи свойства.

С тази вода и китка босилек се ръси къщата, за да се изгонят лоши, нечисти сили и болест от нея. Домакините слагат паричка в котлето със свещена вода.

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо - ще се сбъдне. Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг за да се пречистят и потекат отново. В Родопите смятат, че в тази нощ ветровете се бият помежду си.

Трапезата на Попова Коледа е постна: боб, постно зеле, постни сърми, плодове. На места, както на Коледа, се прави обредна пита с пара.

Имен ден днес празнуват Кръстьо, Кътьо, Кръстина, Кристина, Тина и Кръстан. Тези имена честват своя имен ден и на 14 септември – на Кръстовден.

Честити да са!