С дарения поставяме плоча на Цветанка Христова


Паметна плоча на заслужилия майстор на спорта Цветанка Христова да бъде поставена на сградата на стадион ”Севтополис”. Това реши Общинският съвет на своето заседание от 23 февруари. Във връзка с това Инициативният комитет с председател Атанас Атанасов обявява кампания за набиране на средства за осъществяване на идеята. Казанлъчани, желаещи да се включат в благородната кауза, могат да подкрепят начинанието с финансови дарения, които да поставят в специално подготвената кутия. Тя е разположена в магазин "Елегант"/магазинът за пердета срещу Лъвовата чешма/, като средствата ще се събират всеки ден от 10:00 до 18:30 ч. всеки ден от 1 март 2017 г.


Идейният проект е изготвен от ученици на НПГИД „Акад. Дечко Узунов” с ръководител Цеца Виткова. В Художествената гимназия учи и синът на Цветанка Христова – Стефан Оджаков, който също участва в екипа по проекта. Плочата ще бъде от черен гранит с размер 70 на 50 сантиметра с барелеф дискохвъргач и напдпис в памет на знаменитата спортистка.


През 1979 г. Христова печели първия си медал (бронз) от европейско първенство за девойки. През 1982 г. вече е европейска шампионка за жени в Атина. Тя е световна студентска шампионка от 1987 г. в Загреб, втора на същия форум през 1985 г. в Кобе, Япония, сребърна медалистка от европейското първенство в Щутгарт през 1986 г. През същата година Христова печели веригата Гран-при на диск и е трета в генералното класиране от всички атлети.

Безспорно най-големите върхове в кариерата й са олимпийските медали от Сеул 1988 г. (бронз) и Барселона 1992 г. (сребро), както и световната титла през 1991 г. в Токио. Националният рекорд на Цветанка е 73.22 – осмо постижение за всички времена. Неин треньор е известният и уважаван казанлъчанин Петър Рахманлиев.

На 14 март Цветанка Христова щеше да навърши 55 години.