20 хиляди лева иска от тазгодишната Инвестиционна програма на Община Казанлък кметството в село Ръжена .За целта в Общината е внесена и специална докладна от кметството.
Сумата е нужна за неотложен ремонт на покрива на Здравната служба в селото, който тече и нанася огромни щети по сградата. Сградата, в която се помещева местната лечебница не е ремонтирана от няколко десетилетия, каза за zakazanlak.bg кметът на село Ръжена Христо Ванеджиков.

сн: Кметът Христо ВанеджиковОт течовете сериозно е пострадал зъболекарският кабинет, който не се използва повече от 10 години поради тези причини. Тече и в чакалнята на Здравната служба, която е без отопление, течове има и в лекарския кабинет.
Паралелно с искането за средства от Инвестиционната програма, жителите на селото са организирали и доброволческа акция за събиране на средства за закупуване на материали за вътрешно освежаване на сградата.
Парите няма да стигнат доникъде, но все пак са нещо и показват духа и желанието на хората от селото да помагат с каквото могат, и да запазят Здравната си служаби и лекарка, която идва ежедневно там, коментират местните.
С общи усилия ръженци ще почистят и сами двора на Здравната служба, търсят варианти и за ограда.
Строената в началото на 50-те години на миналия век сграда се нуждае и от подмяна на дограмата, санитарен възел, но това е проблем, който ще се решава на по-късен етап, уточнява кметът на селото.
Неотложността на средствата и отношението в тази посока на общинската администрация в Казанлък и подкрепата от общинските съветници са наложителни поради факта, че Здравната служба на Ръжена на практика обслужва населението и на Кънчево, където от години няма лекар.
Имам уверението от страна на заместник –кмета по финанси и бюджет в Община Казанлък Драгомир Петков, че ще се направи нужното средствата да бъдат заложени, каза още Христо Ванеджиков.


Близо 800 лева доброволни дарения са събрали жителите на Ръжена дни преди общоселския събор в селото на 11-ти януари, за закупуване на бои и други материали за вътрешно освежаване на сградата на селското читалище „Светлина“. Работата по това пак ще е на доброволен принцип, когато времето позволи.

сн: сградата на селското читалище "Светлина" - преди

.. и сградата отвън сега :


Нуждата от средства за читалището също е немалка, заради силно амортизираните помещения вътре в сградата. През есента на миналата година е направено претърсване на покрива на сградата, направено е външно освежаванеи подменена дограмаат,, но с това нуждите от средства за превръщането на сградата на читалището в използваема, не се изчерпват.
Поради изключително лошото състояние на сградата на читалище „Светлина“, строена преди 93 години, ръженци провеждат своите събирания и други тържества в зала в местното училище.
Там се е състоял и последният празничен концерт, с участието на читалищни формации от Розово, Черганово, Кънчево и Ръжена, в навечерието на общоселския събор на селото.
Близо 1 200 са жителите по списък в казанлъшкото село Ръжена.
В името на сговора и добруването представителите на различни етноси, живеещи в селото планират общ курбан, с ходжа и свещеник преди Великденските пости.
За по- добрите дни на Ръжена.