Реновират постоянната експозиция в Художествената галерия

В Художествената галерия в Казанлък коренно ще реорганизират постоянната експозиция, а пространството, в което се съхранява фондът, ще стане видимо за публиката. От 17 октомври отворена за публиката остава единствено изложбата „Територии на меланхолията“ с творби на Васил Бараков, както и филиалите на галерията – къща музей „Дечко Узунов“ и къща музей „Ненко Балкански“. През последната години културната институция, която е общинска, е спечелила проекти на стойност близо 200 000 лева.

Съвременна визия и достъпност, това са целите които ще постигне ръководството на галерията с реконструкцията. Към пролетта на 2023 г. експозицията ще има изцяло нов вид. Според думите на директора Пламен Петров, изложбената част ще стане по-комуникативна и ще предлага индивидуален прочит на музейния разказ за посетителите, а с това ще е интересна и за хората, които вече са посещавали галерията. В експозицията се предвижда да бъдат показани творби, които дори специалистите до момента не са виждали.
Културната институция е спечелила и проект към Министерството на културата за реставрация на всички творби, които ще бъдат включени в новата постоянна изложба.5000 са художествените произведения във фонда, сред които са творби на автори като - Иван Милев и Ненко Балкански, творби на Дечко Узунов, Иван Пенков, Владимир Димитров - Майстора, Гошка Дацов и други. Там разполагат и с изключително ценна графична колекция, която рядко е показвана, защото досега не е имало подходящи условия за това. Затова ръководството планира да изгради на по-късен етап и графичен кабинет.
Предстои изграждане на новата постоянна експозиция и на къща-музей „Дечко Узунов“, която би трябвало да се открие през февруари идната година. Друг важен проект, по който екипът на галерията работи, е отваряне на още едно музейно пространство, което ще бъде „домът“ на Иван-Милевата „Ахинора“ – една от емблематичните за културния институт и за българското изкуство творби.
В Галерията се пазят и много ценни архиви и документи, като от края на тази година ще стартира изцяло обновен сайт на институцията. В него до края на 2024-а ще бъдат публикуван целия документален архив. Всички тези промени ще осигурят по-голям достъп до съхраняваното художествено наследство и ще привлекат повече посетители в казанлъшката галерия.