Първомайски концерт с "Грамофон" и формациите на "Арсенал"

Първомайски концерт с група „Грамофон” и танцовите формации на „Арсенал” ще се състои на 30 април, от 19.00 часа в ДК „Арсенал”. Концертът е по случай Международния ден на труда. Организатори са структурата на КНСБ в "Арсенал" АД, ръководството на дружеството и Клубът на ветераните на КНСБ в "Арсенал", включващ председатели и членове на синдиката, информира председателят на синдикалната организация Атанас Бозов. В организирането на концерта се включва и Българският антифашистки съюз – Казанлък. През 2019-а Денят на труда у нас навършва 80 години.

В програмата на концерта участват фолклорните танцови формации на „Арсенал”, „Теменуга хоп-троп” и групата за руски песни „Грамофон”. Входът е свободен.

Началото на работническите протести за зачитане на социалните права е поставено на 1 май 1886 г. в САЩ. Тогава профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите.

През 1889 г. е учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

Денят на труда е сред официалните празници в Република България. Първият опит за честване на 1 май в България е от Типографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 година.