Прокуратурата разследва казанлъшки таксиметрови шофьори. Наказа един с пробация

Районна прокуратура-Казанлък ръководи разследването по 11 досъдебни производства за ползване на неистински документи за платени данъци пред Община Казанлък от таксиметрови шофьори.

Това съобщават от Пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

Съгласно изискванията на Закона за автомобилните превози за издаване на индивидуални разрешения за таксиметров превоз е било необходимо регистрирания превозвач да няма задължения към държавата, което се удостоверява с Удостоверение за наличието или липсата на задължения от Национална агенция по приходите.

През 2017 г. таксиметрови шофьори с дейност на територията на Община Казанлък подали в отдел „Транспорт“ към Общината неистински Удостоверения за липса на задължения към Националната агенция по приходите. Констатирани били 11 случая. Под ръководството на Районна прокуратура -Казанлък се провежда разследване за документни престъпления срещу 11 таксиметрови шофьори.

На 19.10.2017 г. Районна прокуратура Казанлък внесе споразумение в съда спрямо Цанко К., на 46 г., за това, че в периода от 20.01.2017 г. до 5.02.2017 г., в гр. Казанлък, пред Главен експерт „Транспорт“ в Община Казанлък, съзнателно се е ползвал от неистински официален документ – Удостоверение за наличието или липсата на задължения от Национална агенция по приходите, Териториална дирекция-Пловдив, офис Стара Загора, в което е отразено, че няма задължения, когато от него за самото му съставяне не може да се търси наказателна отговорност - престъпление по чл. 316 вр. с чл. 308 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Състав на Районен съд-Казанлък е одобрил постигнатото споразумение, като на обвиняемия Ц.К. е определил наказание - „пробация“ за срок от една година и шест месеца и безвъзмезден труд в полза на обществото от 100 часа в рамките на една година и шест месеца. Постигнатото споразумение не подлежи на обжалване и влиза в сила незабавно.

Разследването продължава по останалите досъдебни производства, които ще приключат в указаните срокове.Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив