Прокуратурата разпореди проверка за пътната безопасност в Бузовград

Районна прокуратура-Стара Загора се самосезира и разпореди проверка за спазване на пътната безопасност в с. Бузовград, община Казанлък, съобщават от Апелативна прокуратура - Пловдив. Тя се извършва по реда на надзора за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите. Причината е настъпилото на 11 ноември 2022 г. тежко пътнотранспортно произшествие в населеното място, при което водач е управлявал автомобил след употреба на алкохол и наркотични вещества и е блъснал и ранил 14-годишно момче.

Наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура-Стара Загора е дал указания проверката да се извърши от полицейски служители при Районно управление-Казанлък и длъжностни лица от администрацията на община Казанлък, определени със заповед на кмета и членове на местната Комисия по безопасност на движението по пътищата. А в населеното място за пореден ден след трагедията жители се събират на протест за подобряване на пътната безопасност в селото. Пострадалото дете е настанено в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Стара Загора, в тежко състояние, с опасност за живота.

В хода на разпоредената от Прокуратурата проверка следва да се изследва пътното състояние в населеното място и дали е необходимо да се предприемат мерки по промяна на регулирането на движението, да се проучи и анализира необходимостта от допълнителни пешеходни пътеки на места, представляващи повишена опасност, изграждане на кръгово кръстовище в центъра на селото, поставяне на изкуствени препятствия по пътното платно /гърбици/, с които принудително да се ограничава скоростта, да се провери и наличието на улично осветление и дали то се включва своевременно при намаляване на дневната светлина, да се анализира необходимостта органите на МВР да засилят контрола по спазване на Закона за движение по пътищата в това населено място.

Проверката ще приключи в законния срок.