Продукти, които поддържат енергията ни през деня

На всички е известно, че мазните, сладките и прекалено солените храни, ни добавят по някой излишен килограм и ни лишават от енергия и бодрост през деня.
Специалисти са установили кои продукти могат да помогнат да бъдем в кондиция през целия ден.
Бобови култури
Те щедро предоставят на организма полезния растителен протеин (поради което са особено ценени от вегетарианците) и сложни въглехидрати, които поддържат комфортното енергийно ниво в продължение на целия ден. Лещата или бобът в съчетание със свежа салата са отлично комплексно меню дори за заклетите месоядци.
Морска риба
Сьомга, сардина, скумрия – тези риби доставят на организма незаменимите киселини Омега 3, които се грижат за кръвоносните съдове, захранват мозъка, подобряват концентрацията и настроението. Съдържащите се в рибата белтъчини се усвояват отлично, заздравяват мускулите и обезпечават усещане за ситост. Не забравяйте да включвате рибата в менюто си поне 2 пъти седмично.
Мед
Отличен съюзник в борбата с умората и стреса – една лъжичка е в състояние да ви ободри повече, отколкото цяла енергийна напитка със съмнителен химически състав. Медът е ценен източник на антиоксиданти (витамини В и С), а така също минерали и микроелементи – магнезий, калий, мед). Добавете го към натурален йогурт, което прави отлична закуска.
Спанак
Този нискокалоричен листен зеленчук е отличен източник на желязо, което активно участва в енергийния обмен на организма. За да се усвои по-добре, не забравяйте да капнете няколко капки лимонов сок към свежия или вече приготвения спанак.
Кафяв ориз
Той е богат на магнезий, който помага на нашия организъм да изработва енергия, а така на също протеини и „бавни въглехидрати“. Този универсален продукт може да бъде прекрасна гарнитура към риба, пиле или немазно месо, отлично се съчетава със свежи или обработени зеленчуци. Кафявият ориз е незаменима съставка в здравословния обяд или вечеря.
Бадеми
Това е природен акумулатор на енергия: в него има много протеини, магнезий, мед и рибофлавин – витамин В2, който участва в много важни процеси, които произтичат в организма. Съдържащите се в бадемите вещества способстват за неутрализацията на токсините и за поддържане на умствената активност. Добавете няколко ядки към закуската си и ще усетите енергията през целия ден.
Морков
Както и другите зеленчуци и плодове с оранжев или червен цвят, морковът е крайно наситен с бетакаротин – натурален пигмент, който в процеса на храносмилането се превръща във витамин А. Този витамин на свой ред е мощно оръжие срещу свободните радикали, които всекидневно увреждат клетките на организма. За да не губи от живителната си сила, а така също да не се лишава от важни минерални вещества, които се борят със стреса и умората, морковът е добре да не се вари, а да се готви на пара, да се пече или да се употребява суров за салата.
Ябълки
Те са много богати на пектин – разтворими хранителни влакна, които помагат на организма постепенно да усвоява енергията и извеждат от него вредните шлаки. За да се справите с глада и да възстановите силите си в средата на деня, вземете си на работа ябълка с парче сирене
Банани
В състава им има много глюкоза и фруктоза, а освен това и фибри, които позволяват оптимално използване на енергията на въглехидратите. Ако добавите банана към закуската си, ще имате бодрост и сили поне до обяд. Това е отличен вариант и за следобедна закуска, особено при натоварен работен ден.
Яйца
Благодарение на уникалната структура на яйчния белтък човешкият организъм го усвоява на 97%, а съдържащите се в яйцата аминокиселини активно участват във възстановяването и строителството на мускулите. За ония, които се увличат от спорт, яйцата са същинско злато.
Йогурт
Разбира се натурален без захар и каквито и да е добавки. Съдържащите се в него протеини са необходими за мускулите ни, а калцият и магнезият – за оптимално възстановяване след работа или след тренировка. Кисело-млечните продукти освен това захранват с витамини В2 и В12, които обезпечават дейността на мозъка.
Портокали
Витамин С, калий и поддържащата имунитета фолиева киселина – това ни дават тези цитрусови плодове покрай фруктозата и свежия вкус. За да не се губят ценни фибри, по-добре е портокалът да се консумира не под формата на сок, а като плод.