Продукция за 640 милиона евро е изнесла отбранителната ни индустрия 4 години са нужни, за да влязат в употреба новите изтребители и самолети, с които ще бъдат оборудвани ВСС. Дори и днес да се снабдим с тях сега, процедурата по одобрение е бавна. Ако се движим с такова темпо, въоръжението може да бъде вкарано в употреба чак през 2025 година. Това каза на откриването на 12-та международна изложба за отбрана и сигурност „Хемус” в Пловдив зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов.
Тази година бяха заделени в бюджета средства за Военновъздушните и Военноморските сили, припомни Исмаилов. Досега средствата за одобрени от Министерски съвет и предстои да бъдат гласувани в парламента. Тепърва се правят проекти за Сухопътните войски, посочи Исмаилов. Той уточни, че все още не е ясно с какви изтребители и какви самолети ще бъдат оборудвани ВВС.
Влизането в употреба на изтребителите и самолетите зависи от ВВС, от Съвета по въоръженията, зависи от парламента, те трябва да одобрят, защото става дума за средства - над 500 млн., след това трябва да се проведе процедура, трябва да се подготви спецификация. Като технологично време аз не го виждам тази година поне, обясни Исмаилов.
Реализираният износ на българската отбранителна индустрия за миналата година по предварителни данни възлиза на над 640 млн. евро, каза зам.-министърът на икономиката Любен Петров.
Над 50% е ръста на износа във военно-промишления комплекс. Зам.-министърът каза още, че най-голям дял в експорта ни имат Ирак, Саудитска Арабия, Индия, Афганистан и САЩ.
На изложбата са показани всякакви видове боеприпаси, автомати, танкове, дронове, макети на кораби и др. бойна техника.

Изложението за отбрана, антитероризъм и сигурност ще продължи до събота. То бе открито от министъра на отбраната Николай Ненчев, който преряза лентата в Международния панаир в Пловдив. Изложбата включва най-новите технологии, произведени от 57 компании от 7 държави. Сред тях са 27 български производители.
Източник: БЛИЦ