Разнообразни прояви ще има в Литературно-художествения музей (ЛХМ) „Чудомир“ в Казанлък през май. Предстоят няколко представяния на книги, прожекция на филм и концерт.
На 14 май ще бъде представянето на книгата на Стефка Станчева „Моите срещи с Бога“. На 16-ти жители и гости на града ще се запознаят с книгата на проф. д.и.н. Милко Палангурски „Съграждането на модерна България. Съорганизатори на събитието са Исторически музей (ИМ) „Искра“ и Национален парк-музей (НПМ) „Шипка – Бузлуджа“. На 21 май ще бъде представена книгата на Стефка Дянкова „Споделени души“, а с музикален поздрав ще се включат Ния Христова и Цветина Нихтянова.
На 22-ри домът на Чудомир ще бъде домакин на концерт на класическа китара с участието на възпитаници на Стефан Христов и Манчо Караилиев. На 27 май, пак там, ще се проведе фестивалът „Кино и вино“, на който ще бъде прожектиран филмът на казанлъшкия режисьор Петър Марчев „Апокалипсис до поискване“. След прожекцията е подготвена и творческа среща с екипа на филма.
На 28 май журналистката Ирина Кирилова ще гостува в музея с книгата си с интервюта, публицистика и стихове „Закъснели срещи“, а участие в представянето ще вземат възпитаници на класа по поп пеене на Надя Тончева.
Последното литературно представяне за месеца ще бъде на 30 май. То ще бъде на книгата на проф. д.и.н. Пенчо Пенчев „Стопанска България 1879 – 2008 г.“. Съорганизатори отново са ИМ „Искра“ и НПМ „Шипка – Бузлуджа“, а представящ ще бъде директорът на историческия музей д-р Момчил Маринов.
ЛХМ „Чудомир“ подготвя разнообразна програма и по повод Европейската нощ на музеите на 18 май.