Едно от основните правила за безопасност в пътешествията е да се осведомите за законодателството на страната, която се каните да посетите. В безброй туристически форуми има цели страници, посветени на отделните страни, на забранените неща за правене в тях, както и на нещата които не могат да се внасят.

И докато в някои случаи може да се разминете само с глоба, в други законите са толкова строги, че заради един предмет може да се озовете в затвора.

Затова вижте добре следващия списък преди да се отправите в чужбина. Някои от забраните звучат почти еретично за нашенеца, но въпреки това е задължително да се съобразявате с тях, в случай, че поемете към някоя от тези страни:


Тунис

Забранено е да се внася къна. Това явно е свързано с преноса и разпространението на наркотици. Поради същата причина не е препоръчително да се внасят всякакви прахчета, както особено модерния напоследък сух шампоан.


Сингапур и Тайланд

Електронни цигари. Ако внесете електронни цигари в Сингапур ви очаква глоба от 10 000 сингапурски долара или 6 месеца затвор. Странното е, че обикновени цигари там се пушат на всяка крачка, в баровете също. В Сингапур е забранен и вносът на дъвки - в миналото сингапурците лепели дъвките по вратите на метрото, което пречело на автоматичната работа на транспортната система, затова била въведена глоба от 300 долара за дъвчене на дъвка.Нова Зеландия

Велосипеди. Интересно е, че в Нова Зеландия е забранено да се внасят велосипеди, защото на гумите им може да залепнат случайно семена на растения, които да изменят природата на този удивителен остров. В Нова Зеландия е забранено още да се се внасят определени породи кучета, както и киви.


Кения

Найлонови пликове. Всички ползваме найлонови пликчета за опаковането на различни неща, но в Кения за покупката, продажбата и използването на пликчетата ви заплашва глоба от 38 000 долара или 4 години затвор. Така че на границата ще ви се наложи да предадете всички найлонови пликчета, но по-лесно ще ви е въобще да не носите такива.


Швейцария

Швейцарски часовници менте. От 2008 година всички имитации на швейцарски часовници подлежат на изземане и унищожение.Холандия

Внимавайте при износа на луковици на цветя - за тях трябва специална документация.


По материали в pochivka.blitz.bg