Близо 5 хиляди лева под формата на коледни подаръци и коледна украса получиха 12 деца-сираци и изоставени деца от защитено жилище в Казанлък и 29 деца и младежи на възраст от 14 до 19 години от дом „Мария Терезия“ в Стара Загора от две казанлъчанки.
Коледните радости осигури две приятелки, които животът е разделил преди повече от 20 години на близо 12 хиляди километра една от друга, но които намират сърце една за друга и за ощетени от живота и съдбата деца.
Това са казанлъшката Царица Роза от 1994 година Надежда Цветкова, която повече от дведесетилетия живее в Чикаго –САЩ и нейната приятелка Елеонра Цветкова-Мерт, в организираната от тях кампания „Предай нататък! Коледна магия“.


Част от средствата, вложени в кампанията са пари, които Надежда получава от свои приятели зад Океана за поредния си рожден ден, друга част набира благотворително от продажбата на изработени от нея картички и сувенири, които продава на българи в Чикаго и които настояват тези пари да вложи в кауза за изоставени деца.
Друга част от средствата двете млади жени набират от съпричастни на кампанията им казанлъчани, които купуват от техните сувенири, влагат и лични средства.
Така в продължение на близо 2 месеца двете приятелки влагат сърце, лично време, пари и ангажират с каузата много свои приятели в името на коледна радост и магия за деца, ощетени от съдбата.


Резултатът е:


Две прекрасни коледни елхи и много емоции, свързани с тях, които децата украсиха заедно с Надежда и Ели и техни приятели: поредица от съвместни прояви, споделени срещи, приятелски разговори, посещения на концерти, и прекрасен коледен подарък за всяко едно от децата, съобразен с неговите нужди и желания. И специален арт триптих- с календар, нещо за спомен и снимка на всяко дете, личен дар от казанлъшката Царица Роза 1994 година .
Ще нося тази емоция в сърцето си и ще разказвам за нея на българите в Чикаго, сподели ден преди да отлети за Америка казанлъшката Царица.
В багажа си тя скъта и две специални неща от тези поредните й два български месеца тук: мило благодарствено писмо от директора на Дом „Мария Трзия“ Латинка Петрова, с ръчно изработена панделка от децата там и ангелче с венец от рози от родиня й град. И много топли спомени.


Надя е категорична: за следващата Коледа ще е отново тук: където ще продължи кампанията и ще я надгражда. С още повече съмишленици. Заедно с Ели.
Нещо повече. Съвсе скоро тя очаква поне 200 ръчно изработени мартеници от децата в „Мария Терезия“ и от тези в Казанлък, които да превърне в поредна задокеанска благотворителна кауза.


С набраните средства от продажбата на българския червено-бял символ и с нейни лични средства да подари лятна почивка за децата от дома.
Амбициите й стигат още по-далеч: заедно със сръчните деца от казанлъшките защитени жилища да създаде специално тяхно арт пространство за създаването на магазинче за изработените от тях красиви сувенири. Мястото за сърцата красота ще кръстят многозначително „Истински“.
С набраните средства от това сърцато магазинче Надя и съмишлениците й се надяват да подпомагат децата и младежите преди големия им житейски старт. И да им вдъхват кураж и вяра в собствените способности и умения.

Ден преди да отлети за Америка, каузата на казанлъшката царица и нейните приятели бе подкрепена и от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.


Великите неща са малки. Предай нататък!, бе посланието на 2017, което остави на своите съграждани една от 50-те казанлъшки царици. Надежда. Цветкова. От Казанлък- Чикаго.