Пореден удар на глобалното затопляне Миналият месец е бил най-горещият регистриран в Европа ноември, с най-високите есенни температури в историята, съобщи европейската служба за наблюдение на климата „Коперник”.
Анализът на температурата на повърхността и въздуха е установил, че ноември 2020 г. е с 0,8 градуса по-топъл от 30-годишната средна стойност за 1981-2010 г. и с над 0,1 градуса повече от предишния рекорд.
Октомври и ноември в северните райони на Европа са били с температури с 1,9 градуса по Целзий над средните и с 0,4 градуса по-високи от предишната най-топла есен.
„Тези данни съответстват на дългосрочната тенденция на затопляне на глобалния климат”, коментира директорът на „Коперник” Карло Буонтемпо. „Всички политици, които приоритизират смекчаването на климатичните рискове, трябва да възприемат тези данни като сигнал за тревога и да обмислят по-сериозно от всякога как най-добре да спазват международните ангажименти, определени в Парижкото споразумение от 2015 г.”
Миналата седмица Световната метеорологична организация заяви, че 2020 г. е на път да бъде сред трите най-горещи години, регистрирани някога.
При оставащ по-малко от месец до края на 2020 г., тя е на ниво, съответстващо на 2016 г. - настоящата най-топла в историята.
Сателитните изображения, анализирани от „Коперник”, също показват, че нивото на арктическия морски лед е второто най-ниско през ноември за последните поне 40 години.
Най-големите отрицателни аномалии на концентрацията на морски лед са в Карско море.
„Тази тенденция засяга и подчертава важността на цялостния мониторинг на Арктика, тъй като тя се затопля по-бързо от останалия свят,” каза Буонтемпо.
Миналия месец температурите са били значително по-високи от нормалните в Арктика и голяма част от Сибир и по-високи от средните в САЩ, Южна Америка, Южна Африка, Източна Антарктида и по-голямата част от Австралия.

Николай Кирилов - Vesti