Честването на 150-годишнината от подвига на четата ще премине под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов

На 14-и юли в подножието на връх Бузлуджа ще се състои тържественото честване на 150 години от подвига на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа и техните четници. Почитането на паметта на загиналите за свободата на Отечеството български юнаци ще премине под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Организатори са Община Казанлък и НПМ „Шипка – Бузлуджа“.

Честването ще започне в 09.30 часа на 14 юли, събота, с поднасяне на венци и цветя на барелефа на Стефан Караджа на едноименната улица в град Казанлък.

На връх Бузлуджа, който е преименуван на връх Хаджи Димитър, отбелязването на годишнината от историческата битка на четата и гибелта на войводата тук започва в 11.00 ч. Традиционно ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите, ще бъдат произнесени слова и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър. Като част от церемонията е валидирането на юбилейна пощенска карта, издадена от Министерство на транспорта, по инициатива на НПМ „ Шипка – Бузлуджа“. За целта ще бъде разкрита временна пощенска станция на върха. След което ще бъде направена традиционната историческа възстановка на събитията от близо 150 активисти на Националното дружество „Традиция“ с активното участие на Регионален клуб "Традиция - 23 Пехотен Шипченски полк" - Казанлък.

Обреден курбан ще бъде осветен и раздаден на родолюбивите граждани, изкачили върха в памет на загиналите български герои. За първи път тази година честването ще продължи с народен събор – надпяване под надслов „Балканът пее хайдушка песен”, в който състави от страната ще изпълнят възрожденски и патриотични песни.

ПРОГРАМА

За честване на 150 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, под наслов "150 години подвиг и памет"

ПОД ПАТРОНАЖА НА ВИЦЕПРЕМИЕРА И МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ


14 юли 2018 г., събота

Ул.“Стефан Караджа“
9.30 ч. - Поднасяне на цветя пред барелефа на Стефан Караджа

Връх Бузлуджа
11.00 ч. - Тържествено честване на 150 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета
• Панихида в памет на загиналите
• Тържествено слово
• Поднасяне на цветя в знак на признателност
• Валидиране на юбилейна пощенска карта
• Възстановка „150 години Бузлуджанска епопея“


12.00 ч. - Освещаване на обреден курбан


12.30 ч. - Народен събор – надпяване „Балканът пее хайдушка песен“


ОБЩИНА КАЗАНЛЪК
НПМ „ШИПКА-БУЗЛУДЖА“
ИМ „ИСКРА“
РЕГИОНАЛЕН КЛУБ „23 ПЕХОТЕН ШИПЧЕНСКИ ПОЛК“ ПРИ НД „ТРАДИЦИЯ“