Заради скъпия ток, компенсациите за бизнеса ще продължат през април

Подкрепата на държавата за бизнеса заради високите цени на енергоносителите ще продължи и след края на месец март. Kонкретните параметри на помощта за април ще бъдат уточнени в рамките на настоящата седмица. Работи се и по нов механизъм, който да има по-дългосрочен хоризонт и да дава повече яснота за поне година напред. Това стана ясно след срещата на премиера Кирил Петков с представители на работодателски организации. В разговора участваха също вицепремиерът Корнелия Нинова и министърът на енергетиката Александър Николов, съобщава правителствената пресслужба. Според министъра на икономиката Корнелия Нинова компенсациите заради високия ток ще бъдат по-високи през април.

Целта на подкрепата на държавата към бизнеса е икономиката да се стабилизира, да бъдат подпомогнати предприятията да оцелеят в настоящата безпрецедентна криза и да бъдат запазени работните места.

Министър-председателят Петков поясни, че за разлика от настоящата ситуация, при която бизнесът купува електроенергия за ден напред, новият механизъм ще стимулира сключването на дългосрочни договори за електроенергия. По този начин ще бъдат преодолени флуктуациите на пазара и ще се увеличи делът на дългосрочните договори. „За съжаление в последните 10 години това не беше направено. Ако имахме такъв механизъм, в момента бизнесът нямаше да бъде изправен пред настоящите рискове. Радвам се, че сега заедно ще го реализираме и то в много бърз порядък“, категоричен бе премиерът.

Премиерът изказа благодарност към представителите на бизнеса, че заедно работят за справяне с кризите. Той увери българските граждани, че правителството действа координирано за ограничаване на ефекта на инфлацията и призова да не се поддават на паника и презапасяван.