Казанлъчани могат да се потопят в света на древна Япония чрез фотоизложбата на Борислав Илиев „SHIKOKU HENRO – 88 Temples Pilgrimage“. Тя ще представи японският духовен хилядолетен поклоннически маршрут, минаващ през 88 свещени будистки храма, създаден от великия монах, калиграф и поет на Япония - Kukai ( Kobo Daishi 774 - 835 ) преди повече от 1200 години на остров Shikoku. Това е най-малкия от 4-те основни острова на Япония.

Изложбата се открива в Музея на фотографията в Казанлък на 19 септември 2023 година от 18 часа и ще остане на вниманието на посетителите до 13 октомври.

Изложбата следва един от най-дългите кръгови поклоннически маршрути в света, който започва от храм 1 ( Ryōzen-ji (霊山寺) и завършва в храм 88 ( Ōkubo-ji (大窪寺), простиращ се на 1500 километра през четирите префектури на Shikoku – Tokushima, Kochi, Ehime и Kagawa и се извървява пеша за приблизително 55 дни.

Поклонниците, до ден днешен, все още пътуват по стръмни планински пътеки, по дълги каменни пътища, през пасторална природа, покрай спокойни морски брегове и преминават през отдалечени морски носове. Вървейки по пътя си поклонниците срещнат други поклонници, пътуващи из Shikoku, и всички те получават топло посрещане от местните жители, благодарение на хилядолетната традиция за подкрепа и помощ, наречена Ossetai.

Shikoku Henro 88 е обявен от Агенцията по културни въпроси за японско културно наследство ( Japan Heritage ) и е японския еквивалент на Camino de Santiago в Испания.

Всички фотографии са отпечатани на красива и изящна, ръчно изработена японска хартия, нареча washi, процесът по създаване на която е обявен от UNESCO за световно нематериално културно наследство.



На изложбата за първи път в Казанлък ще бъде изложена и ще бъде разказано за японската камбана на мира, създадена от Chiyoji Nakagawa и дарена след края на Втората световна война на Организацията на обединените нации ( ООН ) в знак на единство и опазване на световния мир. Камбаната до ден днешен се намира на входа на централата на ООН в Ню Йорк и се удря на 21 септември - Международен ден на мира.Камбаната е създадена от събрани монети от всички държави членки на ООН, включително и 9 златни монети с облика на Дева Мария и Христос, дарени от Папа Пий XII през 1951 година, като от металът който остава се отливат 150 броя по-малки камбани, които се даряват на 140 нации ( САЩ, СССР, Китай, Франция, Австралия, Англия, на Ватикана и други). Посетителите ще имат възможността да ударят и чуят звука на японската камбана на мира.