Сълзи на разкаяние пророниха на подсъдимата скамейка трима граждани на Молдова, задържани на 27 септември м.г. за взривяването на два банкомата в Казанлък и Стара Загора, от които задигнали общо 89 890 лв.
30-годишният Александър Хаджи, 24-годишният Василе Морару и 22-годишният Дионисие Коджукару признаха изцяло вината си за стореното на 20 август Казанлък иседмица по-късно ив Стара Загора, в квартал „Железник“ и се съгласиха на съкратено съдебно производство при редуциране на присъдата с 1/3.

Това съобщава кореспондентът на вестник "Монитор" в Стара Загора Христо Христов.

Той уточнява, че в хода на досъдебното производство са събрани данни, включително и чрез Интерпол, че тройката е съпричастна към взривяването на АТМ във Франкфурт /Германия/ и грабеж в Италия, седмица преди да влязат за втори път в България.Изправени пред документите чужденците макар и с половин уста признаха, че са имали „вземане – даване“ със съдебните институции и криминалистите в Родината и в двете страни от ЕС.
Представителят на държавното обвинение поиска съдът да присъди наказания над средните за двата вида престъпления / 4 и 9 години затвор/ поради превес на отежняващите вината доказателство: големи размери на нанесените щети по банкоматите и помещения /109 000 лв/ и кражба на финансови средства в голям размер-близо 90 бона. Служебните защитници пък развиха тезата, ме клиентите им в изключително висока степен /над 90 процента/ са спомогнали на разследващите да разплетат двата казуса.Освен това молдовците се кълнели в Бог и децата си, че повече няма да стъпят в България и некога повече няма да прибягват до балоните с ацетиленов газ, които използвали да гръмнат устройствата.
Според адвокатите липсвали достатъчно доказателства за престъпна дейност в Германия и Италия.

Съдът в Стара Загора отказа да приеме гражданските искове на пострадалите страни: банка, собственици на магазини и притежатели на сгради, където са били монтирани АТМ-тата, за да не се бави наказателният процес.


Късно следобед на 9 юли тричленен състав при старозагорския окръжен съд с председател Красимира Дончева постанови ефективни присъди от по 4 години и 8 месеца затвор при първоначален общ режима на изтърпяване и за тримата подсъдими. Размерът е в резултат на редукция с 1/3 на първоначалното 7-годишно наказание.

Приспадат се прекараните в ареста 10 месеца от задържането до влизането на присъдата в действие, чужденците ще трябва да заплатят по 2051 лв за направените от МВР разходи по досъдебното производство. Препотвърдената е постоянната мярка за неотклонение „задържане под стража“.Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.
На този етап от прокуратурата и защитата не коментират дали ще се възползват от законовата възможност.Христо Христов,https://www.monitor.bg