Петиция за откупка на Стоян Стайновата къща  инициира казанлъчанка
Петиция за участие на държавата при откупуване на Стайновата къща в Казанлък, със стенописи от художника Иван Милев и превръщането й в негов музей, е инициирала в интернет пространството професор д-р Милена Георгиев. Тя е казанлъчанка, историк на изкуството, почетен член на фондация „Чудомир“.
Петицията е по повод обявената продажба от наследниците на Стоян Стайновата къща. Цената, която според различни източници се иска за имота, е 1 млн. лева.

Само преди седмица стана ясно, че реставрацията на емблематичната Стоян Стайнова къща бе едни от обектите в Казанлък и района, отличени за и получаването на грант от Фондация “Гети” и получиха отличия от годишните архитектурни награди WhatA.

В Петицията се призовава местната власт на Казанлък, в лицето на кмета Галина Стоянова, Общинския съвет на Казанлък и неговите културни подразделения, Министерство на културата и лично министъра на културата Боил Банов, да вземат отношение към продажбата на Стайновата къща и превръщането й в музей на художника Иван Милев. „Във Вашите ръце са визията и по-нататъшните възможности за привличане на средства чрез дарения или по европейски програми за такова достойно дело.
Моля ви, не допускайте мъчителната сага с къщата-музей на Пейо Яворов в София да се повтори и тук“, пише професор Георгиева, която е дългогодишен научен работник в Института за опазване паметниците на културата и човек със специално отношение и грижа към паметниците на културата в родния й град.

В Петицията се припомня интересната и уникална история на Стоян Стайновата къща, в която се пазят единствените оцелели стенописи на отишлия си рано от живота самобитен казанлъшки художник от началото на 20-ти век Иван Милев, както и възможността тази къща да се превърне в негов музей.
Близостта на Стоян Стайновата къща с къщата на друг световно известен казанлъчанин- композиторът академик Петко Стайнов биха били „чудесен културно-исторически комплекс комплекс“ пише още в Петицията проф. Милена Георгиева.
До момента над 720 са подкрепилите Петицията в интернет.

Сред тях са известни български общественици, интелектуалци, писатели, публицисти, хора на изкуството, историята, духа, журналисти, известни казанлъчани и личности с отношение към културно-историческото наследство на Казанлък и района.
Сред тях са филмовият деец Джони Пенков, тракологът изследовател проф. д. изк. Ваня Лозанова-Стрелкова, проф. д.и.н Валерия Фол – траколог, проф. д-р арх. Тодор Кръстев – почетен председател на Българския национален комитет на ИКОМОС, експерт на ЮНЕСКО, ИКОМОС и Европейската комисия и други, общо 34 до момента.
Петицията е придружена и с множество интересни коментари.
Целият текст на Петицията, подкрепилите я, както и възможността за подкрепа на искането за участие на държавата в запазването на Стоян Стайновата къща и превръщането й в музей на Иван Милев може, да се видят тук:


Ако искате да подкрепите Петицията, следвайте указанията на линка.
Преди година подобна подписка бе подета от Художествената галерия в Казанлък за съхраняване и откриване на уникалния стенопис „Розоберачка“ на друг известен казанлъчанин- академик Дечко Узунов. Стенописът, създаден за откриването на 15-то Световно първенство по парашутизъм край Казанлък през 1981 година и дарение на новооткрития тогава хотел „Казанлък“ от автора, е изрисуван на една от стените на хотела и на практика е последната голяма творба на академика.
В момента тя е скрита зад гипсокартон.
Подписката с искането за даване на статут на паметник на културата от местно значение на паното и неговото откриване, бе внесена от главния архитект на Община Казанлък Георги Стоев в Министрество на културата миналата година.
До момента няма обратен отговор за становището на Министерството и последващата съдба и на този уникален местен паметник.