Средно с 10 хиляди лева са нараснали цените на имотите, обявени за продажба в Казанлък и района, в сравнение с цените през миналата година. Това показва проверка в местните агенции за недвижими имоти. Брокерите са категорични, че ръстът в цените се дължи на голямото търсене, малкото предлагане, ниските лихви по кредити и ипотеки и нулевата доходност на парите по влоговете.


Средно 39 хиляди лева е цената на гарсониера на пазара за имоти в Казанлък, при това без особени екстри, в квартал „Изток“.
Гарсониери има и на цени от 42 хиляди до почти 50 хиляди лева, в зависимост от мястото, има или не скорошен ремонт и други екстри. Новото строителство едностайни апартаменти на свободния пазар се търгува на цени от порядъка на 65-66 хиляди лева и нагоре.


Двустайните панелки също са ръст в цената и за разлика от миналото лято по това време сега се предлагат средно с по 8-10 хиляди лева и те нагоре:


Тристайните апартаменти твърдо държат респектиращи цени от 80-92-95 хиляди лева, но могат да се намерят и някои изключения на цени под 80 хиляди лева. Последната такава актуална оферта е за 45 хиляди лева, но тя е изключение. Обикновено в такива случаи или продавачът има броени дни за продажба на имота или други съображения и тежести.
За разлика от сериозния ръст в цените на имотите – втора употреба, новото строителство на практика запазва цените си от миналото лято- средно между 800 и 1 100 лева се движи квадратният метър.


Няма обяснение, освен съображенията за практичност и по-скъпата последваща подръжка тенценцията, че в момента в Казанлък са по – евтини къщите, отколкото апартаментите, както и че на цената на панелка може да се купи етаж от къща, и то в града.


В широки граници варират цените на етажите от къща, от 25 хиляди до 70 хиляди лева, в зависимост от мястото, квадратите и състоянието.
Къща в селата около Казанлък може да се закупи и на цени под 27 хиляди лева, но със сериозни последващи инвестиции за ремонти.
Масовата цена на къщите е също в широки граници и започва от 55 хиляди и таван няма.


За разлика от жилищните имоти почти няма предлагане на търговски площи или е много ограничено: продавачите предпочитат да не обявяват цена, а да влизат в директни преговори с потенциални купувачи.
Тези, които все пак са решили да оферират на пазара за имоти, държат цени от порядъка на 45 хиляди лева за офис от 50 кв. м.