Отличиха единствения ни свещеник в Одрин

С орден Св. прпмчк. Игнатий Старозагорски I степен е удостоен единственият български свещеник в град Одрин - Александър Чакърък от църквата "Свети Георги". Отличието се връчва за неговото ревностно изпълнение на духовните му задължения и за особени заслуги към БПЦ. Това става по решение на Епархийския съвет на Старозагорската Света митрополия от 7 май. Със същото решение Васил Вълчев, генерален консул на Генералното консулство в Одрин, и Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“ при Министерския съвет, са удостоени с орден Свети апостол Карп I степен за особени заслуги към БПЦ и към Старозагорска епархия. На тържествено заседание на Епархийския съвет, състояло се на 3 юни 2019 г., Васил Вълчев и Емил Велинов получиха отличията си от Старозагорския митрополит Киприан. По уважителни причини отец Чакърък не присъства на церемонията. Всички, които посещават църквата „Свети Георги” в Одрин, са свидетели на неговото родолюбиво дело.

„Това са трима заслужили наши сънародници, пазители на вярата, традициите, църковното и богослужебното дело. Радвам се, че има хора като тях, за да може в ревност и любов към ближния и православната ни църква да създадем наистина онова семейно огнище на православна общност в Старозагорска епархия и извън пределите й, както ми е поверена от Св. Синод територията на Република Турция “, каза митрополит Киприан на церемонията по връчване на отличията.

С орден Св. прпмчк. Игнатий Старозагорски I степен са отличени Старозагорският митрополит Панкратий (посмъртно), Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, свещеноиконом Емилиян Димов и свещеноиконом Петко Мотев, а с II степен - свещеноиконом Михаил Михайлов. Носители на орден Св. ап. Карп I степен са доц. Димитър Димитров, кметовете на община Казанлък Галина Стоянова и на община Стара Загора Живко Тодоров, инж. Румен Райков, Мина Николова-Ангелова, бригаден генерал Пламен Йорданов.

Ордените Св. прпмчк. Игнатий Старозагорски и Св. апостол Карп са учредени през юни 2017 г. по молба на Старозагорския епархийски съвет, а Светият Синод я одобри. Отличията се връчват на добротворци и строители, помагащи на Старозагорската митрополия, както и на граждани, съвестни православни християни, които помагат на църквата.