Изложба, посветена на историята на българското производство на розово масло откриват в Националния исторически музей (НИМ) на 12 май. Експедицията се представя благодарение на екипа на казанлъшкия Музей на розата.
Експозицията проследява пътя на българското розовото масло от първите му капки, до превземането на световните пазари през XIX в.
Посетителите ще имат възможност да се докоснат до истински маслодайни рози и ще научат каква е връзката между дестилацията на розово масло и варенето на ракия. Ще видят с очите си двестагодишен съд за съхранение на розово масло, чието съдържание в наши дни би струвало 700 000 евро, обещават от музея.
Интересен акцент в изложбата е възстановка на дървеният щанд на един от пионерите в розопроизводството – Кънчо Шипков от Казанлък, с който е представял продукцията си на изложението в Чикаго през 1893 г. (да, същото това изложение, за което пише Алеко Константинов).
Децата ще разберат как и защо 35 малки слончета се побират в бутилка от 1 литър розово масло и ще имат възможност да участват в различни ателиета, посветени на розите.
Българската маслодайна роза, известна още с името роза Дамасцена, е позната на света още от древността. Никак не е случаен фактът, че това благоуханно цвете е един от символите на страната ни. Прочутото розово масло, което се извлича от цветовете й, се търси и сега навсякъде по света.