На 9 март в Казанлък бе официално открита паметна плоча на първите майстори лютиери в града на розите Братя Георгиеви, чието ателие се преобразува в първата в България фабрика за струнни музикални инструменти „Кремона”. Плочата е в памет на създателя на ателието Димитър Георгиев Саранеделчев и неговите братя Иван, Боньо и Петко. Инициативата е свързана със 100-годишнината от основаването на тяхното ателие и 100 години лютиерско изкуство в Казанлък, които се навършиха през 2018 година.

Плочата е поставена на южната фасада на сградата, намираща се на бул. "23-и пехотен Шипченски полк" 17 в Казанлък. Именно на това място Братя Георгиеви отварят първото ателие за струнни музикални инструменти в Казанлък и едно от първите в България.

Идеята за паметната плоча е на казанлъшкия лютиер Андриян Андреев. Сформира се Инициативен комитет за събиране на необходимите подписи от гражданите и за реализация на идеята. Родолюбивото дело е подкрепено от СНЦ "Съюз на лютиерите в България"- Казанлък, "Кремона - България" ЕООД- Казанлък, от наследници на братя Георгиеви и майстори на струнни музикални инструменти от града.

На 9 март 2019 година паметната плоча бе тържествено открита от дългогодишния съдия Стефан Саранеделчев, потомък на основателите на ателието, и от лютиера Андриян Андреев. Отец Константин в съслужие с казанлъшки свещеник освети плочата. Тя е изработена от тъмнозелен мрамор и върху нея стои надписът: „В двора на тази сграда се е намирало лютиерското ателие, създадено през 1918 година от Димитър Георгиев Саранеделчев (1892-1969 г.). През 1924 г. ателието се преобразува в първата в България фабрика за струнни музикални инструменти „Кремона”.”

Преди 101 години казанлъчанинът Димитър Георгиев Саранеделчев създава първото в града и едно от първите в България професионално лютиерско ателие. Изработените в него струнни музикални инструменти впечатляват с майсторство и намират добър прием навсякъде. В продължение на много години Димитър и неговите братя обучават много нови лютиери, които от своя страна учат други на майсторлък и така Казанлък вече повече от век поддържа славата си като град на лютиерското изкуство.