Археокомплексът „Долината на тракийските царе“ по проекта на Община Казанлък „Светът на траките“, намиращ се до град Шипка, бе тържествено открит на 9 април 2024 година. На 800 квадратни метра е разположен макет на най-добре запазения тракийски град на територията на България - Севтополис, който е открит при строителството на язовир „Копринка“ и останките у продължават да са под водите на съоръжението. Посетителите могат да направят виртуална „Разходка във времето“, благодарение на съвременните 3D-технологии. Умалените макети са в мащаб 1:10. Восъчни фигури посрещат туристите в т. нар. тронна зала, като сцената е копие на фрагмент от стенописите в Казанлъшката тракийска гробница. Тук присъстват тракийски цар и царица, виночерпец и воин. Холограмно изображение на Севт III, бойни сцени във виртуална реалност и изображения на фрагменти от фреските в тракийските гробници допълват представата за тракийската култура и бит. В комплекса има работилници, в които всеки ще може да изработи със собствените си ръце копия на древни артефакти, предлагат се различни сувенири. Обектът е подходящ за образователни екскурзии. В него са показани копия на 13 от най-значимите находки, открити в Долината на тракийските царе, сред които са бронзовата глава на Севт III, златният венец от Голямата Косматка и други. В непосредствена близост до новия комплекс се намират още реставрирани, консервирани и социализирани тракийски гробници като „Хелвеция“, „Грифони“, „Шушманец“ и „Оструша“.

В археокомплекса има многофункционална зала за събития, изложби, ресторант с винарна, пет къщи за гости, център за билети и кафене. На външната панорамна стена са разположени далекогледи, с които посетителите могат да се насладят на гледката към Долината на тракийските царе. Предвидени са възможности за наемане на велосипеди, колички за голф, обиколка и заснемане на долината с дрон и обиколка с балон с топъл въздух.

Комплексът е част от един от най-широкомащабните проекти на Община Казанлък „Светът на траките“. Проектът е финансиран по Оперативната програма „Региони в растеж 2014-2020“ и включва консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс „Оструша“, изграждане на велоалея от Крън до Шипка, както и построяване на туристическия комплекс като завършващ етап на проекта. Изпълнението му е продължение на многогодишните усилия на местната власт, започнали по времето на кмета Стефан Дамянов до настоящия кмет Галина Стоянова и на общинските съветници от няколко мандата, за да се запази и покаже по най-добрия начин богатото историческо наследство и да се стимулира развитието на културния туризъм в Казанлъшко. Заслужено внимание бе отделено на д-р Георги Китов, който първи направи мащабните разкопки в Долината.

На официалното откриване бяха генералният директор на „Арсенал“ АД, Почетен гражданин на Казанлък, основател и ръководител на непартийната коалиция „Алтернатива на гражданите“ инж. Николай Ибушев, всички общински съветници от Коалицията. Присъстваха и областният управител Ива Радева, Старозагорският митрополит Киприан, народните представители Красимир Вълчев и Илиана Жекова, ръководителят на фонд „За устойчиви градове“ Надя Данкинова, ръководители на държавните институции в региона, представители на местната власт, кметове на общини в Старозагорска област и на населените места в община Казанлък, представители на туроператорски фирми, много граждани и други.

„Днес ви разказваме, но и показваме една много дълга история. История започнала преди много години, която днес завършва по най-добрия начин. История за туризъм, за културно наследство, събрала всичкия опит на археолози ,кметове ,експерти и всички хора които искаха тази долина да е открита, да живее, да диша, да бъде показана, да прегърне туристическия поток“, заяви в приветствието си кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя благодари на всички – учени, архитекти, проектанти, изпълнители, строители, строителен надзор, които има принос в реализацията на проекта „Светът на траките“.

Проф. Николай Овчаров, който е консултант по проекта, подчерта голямата роля на археолозите и историците за създаването на комплекса – големия археолог и кръстник на „Долината на тракийските царе“ – д-р Георги Китов, бившия директор на ИМ „Искра“ д-р Косьо Зарев, на археолога Диана Димитрова и членовете на експедиция ТЕМП, на д-р Момчил Маринов, директор на ИМ „Искра“ в Казанлък. Той акцентира върху това, че направените възстановки на античния град Севтополис и на останалите артефакти, подредени в комплекса, са изцяло съобразени с научните изследвания и наличните доказателства за времето на траките по нашите земи.