Година по-късно от предвиденото е време за началото на европейското първенство по футбол. Турнирът ще бъде открит с мач между Турция и Италия в Рим, като срещата е от 22 ч. и ще бъде излъчена по БНТ 1 и "Нова".
Церемонията по откриването започва в 21.35 ч. Сред участниците в програмата е италианският тенор Андреа Бочели, който ще изпълни арията на Джакомо Пучини Nessun Dorma на стадион "Олимпико".
По програма турнирът трябваше да се проведе през лятото на 2020 г., но събитието беше отложено с година заради пандемията от коронавируса. Това е първото в историята паневропейско първенство, като с мачове из целия континент ще бъде отбелязана 60-ата годишнина от първия форум.
Надпреварата ще продължи до 11 юли, а срещите ще се играят в 11 държави. Градовете, които ще приемат двубои от турнира, са Лондон, Рим, Глазгоу, Севиля, Мюнхен, Амстердам, Копенхаген, Будапеща, Букурещ, Санкт Петербург и Баку.
Запалянковците се завръщат по трибуните, като позволената заетост на местата по стадионите е от 20% до 100%. Единствено Будапеща заяви намерение да проведе мачове пред пълни трибуни. Полуфиналите и финалът ще се играят на стадион "Уембли", който ще приеме най-много двубои (8) в турнира.
В спора за титлата влизат 24 отбора. Тимовете са разделени в четири групи по шест. След изиграването на мачовете към осминафиналите ще продължат първите два отбора от всяка група и четирите отбора с най-добри показатели от шестте, завършили на третите места.
Според статистически модел, използващ изкуствен интелект, с най-голям шанс да спечели първенството е световният шампион Франция. От The Analyst пресмятат, че вероятността това да се случи е 20.5%.
Следват Белгия (15.7%), Испания (11.3%), Германия (9.8%), Португалия (9.6%) и Италия (7.6%). Въпреки че букмейкърите поставят Англия наравно с Франция като фаворит, шансът на "трите лъва" да вдигне трофея е оценен на 5.2%, като статистическият модел ги поставя зад Дания (5.4%).
От The Analyst обясняват, че това се дължи предимно на трудните съперници, които Англия вероятно ще срещне по пътя след групите. В исторически план отборът никога не е достигал до финал на европейско.

Дневник