Осмокласничката Рая продължава да прави макети на знакови исторически обекти

Съвсем скоро Рая Гайтанджиева, възпитаничка на Художествената гимназия „Акад. Дечко Узунов” в Казанлък, спечели Специалната награда на кмета на Варна на XII‭ ‬издание на Националния ученически конкурс‭ „‬Българските архитектурни паметници в макети‭“‬.‭ В морската ни столица тя представи макет на храм-паметника в Шипка, обект който ѝ е добре познат, тъй като самата тя живее в историческия балкански град. Отличието я амбицира и тя продължава да работи в същата сфера, като новия ѝ макет е на чешмата на прочутия възрожденски майстор Кольо Фичето в Соколовския манастир.

„Правенето на макети е интересно, творческо и продължително занимание“, сподели осмокласничката Рая Гайтанджиева. Преди конкурса, тя никога не се е занимавала с нещо подобно. Признава си, че това е доста далеч и от изучаваната от нея специалност в Художествената гимназия – „Промишлен дизайн“. За варненския конкурс Рая научава от преподавателката си по „Изобразително изкуство“ Веселина Маринова, която я насърчава и съветва и след като ученичката решава да участва в конкурса. Първоначално се колебае, кой от историческите обекти край родния Шипка да избере – Паметника на свободата или манастира „Рождество Христово“. Избира вторият, тъй като, макар и по-сложен, храм-паметникът има много по-впечатляваща визия.

„Направих всички детайли – кули, куполи, до последния кръст. Основният материал бе стиропор, само кръстовете изработих от дърво, а всичко оцветих с темперни бои. Близо два месеца ми бяха необходими, за да направя подробен умален макет, а ако имах повече време, съм сигурна, че резултатът щеше да е още по-добър“, разказа момичето.

Макетът, с размери 50 на 50 сантиметра, изпращат до Варна с куриер, внимателно опакован. За отличието си Рая научава от интернет, а, за съжаление, не успява да отиде за награждаването. Това обаче не слага край на нейните творчески прояви в новото ѝ амплоа. Сега ученичката ще участва на друг конкурс, чиято тема са голямото историческо материално наследство, което ни е оставил Уста Кольо Фичето.

„Манастирът край Шипка ми е много добре познат, посещавала съм го много пъти. Не ми бе необходимо дори да гледам негови снимки, когато правих макета. С чешмата на Кольо Фичето, която се намира в двора на Соколовския манастир, бе по-сложно. Макар и да е съвсем наблизо, не съм ходила до този обител, който е край Габрово, от другата част на билото на Стара планина. Но покрай работата си по макета, научих много неща за Соколовския манастир, а и за Кольо Фичето. Надявам се, че скоро ще намеря възможност да посетя това място и да видя всичко с очите си, а не по снимки“, добави Рая.

Осмокласничката смята, че ще продължи да прави макети, защото тази творческа дейност ѝ допада много. Според нея, участието в конкурси и всякакви други подобни прояви са нещо много полезно, защото така се трупа опит, проверяваш възможностите си и се стремиш да се усъвършенстващ.