Осъдиха 48-годишен мним полицай
По споразумение на Районна прокуратура-Казанлък е осъден 48-годишният Роман Д. за това, че в периода от 26 октомври 2016 г. до 16 януари 2017 г. в гр.Казанлък, представяйки се за служител на МВР, е заблудил четири лица, че ще съдействат на полицията, като с това е причинил имотна вреда общо за сумата от 6950 лева. Районен съд-Казанлък му е наложил наказание от две години и половина условно с пет години изпитателен срок. Роман Д. е възстановил изцяло причинените от престъплението финанови щети.

По делото е установено, че в гр. Казанлък, на 16 януари 2017 г., Роман Д. се свързал по домашния телефон със 77-годишна жена, като се представил за служител на МВР. Той обяснил, че пенсионерката трябвало да съдейства на полицията за залавяне на телефонни измамници, като за тази цел е нужно да хвърли от терасата на дома си наличните й пари. На същата дата пенсионерката посетила офис на банка и поискала да изтегли спестяванията си от 3500 лева. По-късно е бил подаден сигнал в полицията. Роман Д. бил заловен под жилищния блок на свидетелката, твърдейки, че е полицай и тя трябва да пусне парите. В случая деянието е останало недовършено поради задържането на извършителя от органите на МВР, като паричната сума е били възстановена на пострадалата жена.

Роман Д. е бил признат за виновен за други три измами на територията на гр.Казанлък по схемата „съдействие на полицай“ за залавяне на телефонни измамници. Неговата роля била да взема парите от възрастни жени и да ги пренася до място, посочено от неустановено по делото лице. На 4 януари 2017 г. той извършил измама за сумата от 1200 лв. спрямо 83-годишна жена. На 26 октомври 2016 г. извършил измама за сумата от 3000 лв. спрямо 86-годишна жена. На 24 ноември 2016 г. извършил измама за сумата от 2750 лв. спрямо 83-годишна жена. Парите са възстановени на трите пострадали жени от Роман Д. На делото той се е признал за виновен.

Споразумението е влязло в сила и не подлежи на протест и обжалване.