„Фауст“ от Шарл Гуно е спектакълът, който ще открие тазгодишния Фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) в Стара Загора на 17 ноември. Това е втори проект, който се реализира съвместно със старозагорския Куклен театър, след „Турандот“, който бе игран и край язовир „Копринка“ през юли 2021-а. Според плановете и „Фауст“ ще бъде представен пред казанлъшките любители на оперното изкуство идната година, отново край древния Севтополис.

Новият проект на Операта и Кукления театър е подкрепен от Национален фонд „Култура“. Това, по думите на директора на старозагорската опера Огнян Драганов има много положителен ефект, във времена, когато инфлацията се отразява във всички сфери, включително и при подготовката и реализацията на оперните постановки.

Работата по идеята започва преди две години, като забавянето се дължи в най-голяма степен и на Ковида. Без да се бяга от класическото произведение на Гуно, в новата постановка на тази невероятно мащабна творба е дадена футуристична и готическа насока. Ефектът е получен благодарение на новата визия на декорите и костюмите, които намират непознат досега изказ на художественото представяне.

Декорите представят безкраен коридор, който символизира пътуването на героите във времето и сблъсъка с Доброто и Злото (олицетворявани от куклите). Авторът на сценографията и костюмите е Денис Иванов. Акцент в изграждането на образа на Мефистофел е представянето му като хамелеон, в неговите многобройни превъплъщения – като войник, свещеник и т.н…За мащабната постановка е привлечен голям и интернационален екип.

Режисьори са директорът на операта Огнян Драганов, а за куклите – Цвети Пеняшки. Денис Иванов си партнира за куклената част с Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, диригент е Ивайло Кринчев. Тъй като операта ще се изпълнява на френски, като оригинала, специално за езиковата подготовка на артистите се грижи Снежина Здравкова. В главните роли ще се превъплътят на спектаклите на 17 и 18 ноември: в ролята на Фауст - Ивайло Михайлов, Николай Моцов, Габриел Арсе, на Маргарита - Беса Лугичи, Тамара Калинкина, Емилия Иванова, на Мефистофел - Ивайло Джуров, Юлиан Константинов.
В спектакъла участва хорът и балетът на старозагорската опера, детско-юношеската студия за опера и балет и Прабългарска школа за оцеляване Бага-тур. По преценка на специалистите, такова мащабно представяне на „Фауст“ не е имало в България от 66 години.