Академия за таланти в казанлъшкото село Розово е най-новата академия в страната, която ще отвори врати през учебната 2024/2025 г. Идеята е тук да се провеждат за извънучилищни дейности с цел пълноценно личностно и социално развитие на деца и младежи от общината и от цялата страна с изявен интерес в областите на науката, изкуствата и спорта. Академията за таланти бе изградена от изоставеното училище в Розово, като премина през 3 етапа на основен ремонт на съществуващата сграда и прилежащото пространство и в момента се работи по четвъртия етап.

През септември 2023 г. бе представена идеята пред жителите на селото, гости от Казанлък и бизнеса, като инициативата бе свързана, както с представяне на проекта, така и за набиране на средства за довършване на Академията. Тогава генералният директор на "Арсенал" инж. Николай Ибушев, неговата съпруга Силвия Ибушева и синовете му - близнаците Николай и Мартин Ибушеви, направиха лично дарение от 40 000 лева за довършване на проекта и превръщането на Академията в съсредоточие на млади таланти в различни сфери. Николай Ибушев е Почетен гражданин на Казанлък, основател и ръководител на местната Коалиция "Алтернативата на гражданите".

За каузата с лични дарения в размер на 5000 лева и 10 000 лева се включиха и други представители на местния бизнес.

За да получи новата Академия за таланти своя идентификация, Община Казанлък обявява конкурс за изработване на идеен проект. Всеки потенциален участник, който има идея, може да я визуализира и изпрати като предложение. Няма ограничения за възраст и образование на участниците.

Очаква се участниците да създадат идеен проект в подходящ и удобен за тях формат (това включва интериорен дизайн, разположение на кабинети, оборудване, обзавеждане).

Наградата за победителя, избран чрез гласуване, ще бъде ЛАПТОП или МОНИТОР за графичен дизайн. Класираните участници на второ и трето място също ще получат награди.

Повече подробности за конкурса и условията за участие може да се видят на официалната страница на Община Казанлък. Срокът за изпращане на предложенията за участие в конкурса е до 17.00 часа на 13.12.2023 г.