От началото на 2024 година ваучерите на храна ще могат да се получават на електронен носител. Пластиката е подобна на банковата карта, няма да е поименна, но все пак социалната придобивка е персонална. Това обясни в предаване на националното радио Таня Обущарова - главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.
Работодателите ще могат да дадат на служителите си необлагаеми средства за храна под формата на ваучери за общо 1,6 млрд. лева. До юли т.г. ще могат да се ползват и хартиени, но след това те задължително трябва да са на електронен носител. Позволеният бонус за служител е до 200 лева месечно.
Средствата в електронния носител ще могат да се използват на ПОС терминал. На касите в магазините ще се плаща както с дебитна или кредитна карта или с мобилно приложение за разплащания – контактно или безконтактно.
За потребителите новият носител ще бъде улеснение, а работодателите дори са настоявали за такава стъпка, която допълнително ще облекчи административното обслужване в съответната компания. Картата ще може лесно да се зарежда всеки месец и да се проследява съдържанието на средствата в нея. Трансакциите на съответния клиент обаче ще си останат тайна за неговия работодател.
Едно от безспорните предимства се състои в това, че ще може да се пазарува до общата заредена сума, но няма ограничение за минимална стойност на покупката, както е при хартиените ваучери. Остатъкът ще се съхранява в пластиката.
Местата, където могат да се харчат, са хранителни магазини и някои ресторанти, както беше и досега. Въпреки предвидена възможност за плащане на някои услуги (например туристически) или битови сметки, 99% от ваучерите се ползват за храна, може би защото сумата не е голяма.
Ако картата носител бъде изгубена, тя ще може да бъде блокирана и да бъде издадена нова. Инструментът е защитен с ПИН код. Хартиените ваучери ще са валидни до изписания на тях срок.