ОБНОВЕНА! Юбилеен медал получи изп. директор на „Арсенал” Николай Ибушев от министъра на отбраната


Изпълнителният директор на „Арсенал „АД Николай Ибушев бе награден с юбилеен медал "100 години Първа световна война" за съществен принос в популяризирането на българската история, в опазването и съхраняването на българските традиции и военно-патриотичното възпитание. Николай Ибушев получи отличието от вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов на тържественото честване на 130-ата годишнина от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк, което се състоя в Казанлък. Юбилейният медал бе връчен по повод годишнината от сформирането на легендарния полк.


С това отличие бяха наградени още кметът на община Казанлък Галина Стоянова, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, Старозагорският митрополит Киприан, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов.


Тържествата по случай 130-ата годишнина от създаването на 23-и Пехотен Шипченски полк започнаха в Казанлък на 18 януари 2019 година в 12.00 часа в парк „Розариум” пред Паметника на загиналите във войните казанлъчани. Те продължиха с шествие до Паметната плоча на авторите на марша на легендарния полк „Велик е нашият войник”, обявен за химн на Българската армия, и с поднасяне на венци и цветя пред Войнишкия паметник на територията на Военно формирование 22 180 в Казанлък. В честването участват военни, почетни граждани на Казанлък, представители на държавни и общински органи и институции, патриотични съюзи, неправителствени организации, граждани.

Пред войнишките паметници в цветя на признателност поднесоха и представители на групата "Експерти за Казанлък".

Пред паметника на воините от 23 Пехотен Шипченски полк, който се намира на територията на поделението в Казанлък, част от 61 Стрямска механизирана бригада цветя поднесе изпълнителният директор на "Арсенал" Николай Ибушев. Именно по негова идея и с финансовата подкрепа на "Арсенал" паметникът, издигнат в прослава на загиналите воини от т. " луд полк" бе преместен през 2006 година от зелената площ край "Абаята" на територията на военното поделение, с цел опазване на светинята и запазване за поколенията.

В чест на годишнината от създаването на 23 Пехотен Шипченски полк и в памет на героизма на българския войник, на територията на военното поделение в Казанлък бе открит Музей на бойната слава. В него могат да бъдат видяни различни военни експонати, оръжия от войната, военни униформи от различни периоди, исторически документи и военни вещи, както и стара печатна машина от самолетната фабрика "Капрони" в Казанлък.


Вечерта тържествата ще продължат със събрание и концерт във Военен клуб-Казанлък, където министър Каракачанов ще награди членове на военно-патриотични организации.

В празничната програма участие взема и Казашки Московски ансамбъл "Славица", гостуващ в Казанлък специално за проявите, по покана на дружество "Русофили".Снимки от честванията на подвига на воините от 23 Пехотен Шипченски полк вижте ТУК:

http://www.zakazanlak.bg/kazanlak-v-snimki/18012019-chestvane-130-godishnina-ot-szdavaneto-na-23-ti-pehoten-shipchenski-polk-237