ОБНОВЕНА! Посрещаме 33 Афганистански  контингент

С тържествена церемония на 12-ти септември на казанлъшкия площад "Севтополис" тържествено ще бъде посрещнат след успешна умиротворителна мисия в Афганистан 33-тият български военен контингент. Военнослужещите, участвали в мисията са от състава на 61 Стрямска бригада- Карлово.

За церемонията в града се очаква и зам. министърът на отбраната.

108 военнослужещи от българския контингент, сред които и 8 жени участваха в мисията на НАТО „Решителна подкрепа”.
Те се завърнаха в страната късно вечерта на 6-ти септември, след извършена ротация.
На летище София те бяха посрещнати от флотилен адмирал Димитър Йорданов, началник на Щаба на Съвместното командване на силите.
Българските военнослужещи в 33-ия контингент бяха структурирани в национален елемент, екип от съветници, група за охрана на летище Кандахар и щабни офицери в щаба на мисията.
По време на мисията военнослужещите изпълниха успешно всички поставени задачи.

Пресцентъра на Министерството на отбраната уточняват, че българскитеТ военнослужещи са провели 1293 денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на контролно-пропускателния пункт, тактическите и съвместните оперативни центрове; 1074 механизирани патрули; 58 срещи по съветване и подпомагане на афганистански формирования.
Национален командир на контингента е полковник Христо Атанасов от Инспектората на Министерството на отбраната, помощник-национален командир на контингента и национален командир на контингента в Кабул е полковник Дочко Олейников от дирекция „Социална политика”, а командир на група за охрана – капитан Ивайло Алексов от военно формирование 22 180 – Казанлък.