ОБНОВЕНА: 143 години от гибелта на Ботев

На 2 юни от 10.00 часа пред паметника на Христо Ботев в парк „Розариум” бяха поднесени венци и цветя на признателност към делото на поета революционер, загинал преди 143 години за Свободата на България. Честването е организирано от Община Казанлък и в него се включиха граждани, ученици от казанлъшки училища, деца от детските градини, представители на местната власт, гости на града, дошли на 116-ия Празник на розата.

В честването, посветено на 143 години от гибелта на поета революционер, взеха участие общинските съветници от „Експерти за Казанлък”, които са едни от двигателите за изграждането на паметника. Цветя поднесоха заместник-кметът Даниела Коева, общественият посредник Гинка Щерева, вписаният в Почетната книга на Казанлък Веселин Шивачев, общински съветници, членове на партия "Атака" начело с Драгомил Иванов, председателят на СОСЗР Евгени Пейчев, представители на патриотични съюзи, граждани. Почетен караул даде Антон Каракоев от НД "Традиция" - клон Казанлък.


Слово за делото на Христо Ботев изнесе младият учител от ПХГ "Св. Св. Кирил и Методий" Николай Марков.

Идеята за паметник на Ботев в Казанлък назрява, след като в навечерието на 2 юни 2015 година съветниците от „Експерти за Казанлък” дариха средства за възстановяване на Ботевия монумент в парк „Херъстръу“ в Букурещ. Инициативата за неговото реставриране бе на изпълнителния директор на "Арсенал"АД Николай Ибушев, който при своето посещение на 3 март в румънската столица вижда окаяното състояние на монумента на Ботев. Патриотичната идея за паметник на Ботев в града на розите е близка и на Драгомил Иванов, председател на партия „Атака” в Казанлък, който още от 2012 година радее за това.

Така членовете на „Експерти за Казанлък” и представители на местната структура на партия „Атака” обединяват усилията си в това родолюбиво дело. Инициативата е подкрепена и от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Паметникът на Христо Ботев в парк „Розариум” е изграден с финансовата помощ на „Експерти за Казанлък”, с лични дарения на Николай Ибушев и на кмета Галина Стоянова, с подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ и с кампанията за набиране на средства, проведена от партия „Атака” в града на розите. Общата стойност възлиза на 14 950 лева, осигурени изцяло от дарения. Бюст-паметникът е висок 2.50 метра и е изработен от мрамор, камък и месинг. Негови автори са казанлъшките скулптори Ваньо Колев и Николай Фитков. Официално бе открит през октомври 2015 година.

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България бе отбелязан и с тържествена заря-проверка на 2 юни от 21.00 часа на площад "Севтополис". На церемонията присъстваха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, бригаден генерал Деан Дешков, новият командир на 61 Стрямска механизирана бригада, председателят на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов, общински съветници, представители на общинска администрация, граждани.

Тържествената проверка-заря бе проведена с участието на 61 Стрямска механизирана бригада с командващ зарята подполковник Георги Калчев и Военния духов оркестър към бригадата с диригент старши лейтенант Йордан Илиев.