Няма нови болни с COVID-19 в България

Не е доказано предаването на коронавируса от майка на дете както по време на бременността, така и при раждането

81 остават към момента болните от COVID-19 в България – толкова, колкото бяха последно обявени вчера, 17 март. Това стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб.
На този етап няма основание в други населени места да се въведе пълна карантина, каквато бе наложена снощи в Банско, обясни председателят на щаба генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Нова лаборатория за тестване за новия коронавирус ще бъде отворена у нас. Възможност и желание за това имат в Пловдив. За целта специалисти от медицинския университет в града ще преминат обучение в лабораторията в Стара Загора, след което Националният щаб ще помогне с каквото може за разкриване на лаборатория в града. Подобна процедура ще бъде извършена и в Бургас и Плевен, където също искат да разкрият такива лаборатории, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

В научната литература няма описани случаи за предаване на такъв тип вируси като COVID-19 от бременна майка на детето в утробата, стана ясно на днешния брифинг по повод грижата по време на бременност. Затова се препоръчва в такива случаи раждане с Цезарово сечение, тъй като при естественото раждане може да се предаде вируса от майката на детето. Предаване на вирусите с кърма също не са известни.

Днес светът ще надмине цифрата 200 000 заразени. В Италия има 31 500 заразени, до 1 седмица в страната ще има толкова заразени, колкото в Китай за целия период на епидемията, прогнозира ген. Мутафчийски. В Испания има общо 11 000 заболели, в Германия – 9300, в Южна Корея – 90 нови за денонощие, а в Китай – 13 нови заболели